lemne drujbaDe când au competenţe, stabilite prin lege, în domeniul controlului circulaţiei materialului lemnos, jandarmii nemţeni au intensificat activităţile pentru prevenirea şi combaterea delictelor domeniul silvic.

Şi n-au găsit doar transportatori în neregulă, ci şi harnici mânuitori de drujbe. Unul dintre ei a fost prins în plină activitate, în dimineaţa de 30 decembrie, în zona Secu, Bicaz. Tăiase 6 mc de lemn.

„A fost identificat numitul C. Adrian, în vârstă de 39 de ani, care a susţinut faptul că a tăiat arborii de pe proprietatea unui prieten, urmând ca ulterior să împartă cu acesta lemnele tăiate”, a declarat lt. Marius Gămănuţ, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamţ. „După constatarea infracţiunii, jandarmii au predat materialul lemnos în custodia Ocolului Silvic Poiana Teiului. După desfăşurarea activităţilor specifice la faţa locului, jandarmii au condus persoana în cauză la sediul Poliţiei Oraşului Bicaz şi au predat actele de sesizare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate”.

Jandarmii au competenţe de a constata infracţiuni silvice şi de a controla circulaţie materialului lemnos de pe 13 iulie 2015, după modificare şi completarea Codului Silvic. Cine n-a aflat încă trebuie să ştie că materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora. Orice scândură care este transportată fără acte se confiscă şi se valorifică potrivit legii.

C. MIRCEA