70 de operatori din domeniul transportului de persoane și de marfă din Neamț au fost controlați de inspectorii de muncă, în această lună. Munca la negru a fost principala țintă, dar și modul în care sunt respectate normele de protecția muncii, dacă se ține evidența orelor lucrate ziua și noaptea, dacă se face controlul medical al angajaților, dacă mașinile sunt dotate cu truse de urgență și stingătoare.

Inspectorii de muncă au constatat 143 de nereguli în ce privește raporturile de muncă, iar 8 angajatori au fost amendați cu 12.000 lei, în total, pentru că nu aveau nici o evidență cu orele muncite de fiecare angajat, nu acordau repausul săptămânal salariaților așa cum prevede Codul Muncii, dar și pentru încălcarea normelor privind munca de noapte. „Au fost date amenzi și pentru că angajatorii nu au pus la dispoziția inspectorilor de muncă datele din tahografele digitale ale vehiculelor”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.

Cât privește normele de protecția muncii, s-au găsit nereguli la toți operatorii verificați, iar 3 firme au fost amendate. „S-au constatat 74 de deficiențe și s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere, iar în cazul a 54 de angajatori s-au aplicat 71 de avertismente și 3 amenzi în valoare de 7.000 lei”, a precizat Nicolae Hârlea. Inspectorii au depistat câțiva operatori de transport care nu aveau autorizație de funcționare pe securitate și sănătate în muncă pentru transport rutier de persoane și mărfuri, alții care nu acordaseră veste reflectorizante și echipament individual de protecție salariaților, necesare în intervențiile accidentale. La alte firme, conducătorilor auto nu li se făcuse nici un fel de control medical la angajare, ori periodic. Cât despre situațiile privind producerea de accidente sau incendii, unele firme nu aveau un plan de măsuri întocmit în așa fel încât să răspundă naturii activităților și mărimea unității, nu era asigurat minimul de mijloace pentru acordarea primului ajutor, iar în unele cazuri „autovehiculele nu sunt dotate cu truse medicale și stingătoare în termen de valabilitate”.

La cele 70 de firme controlate în cadrul campaniei ITM Neamț lucrează 709 de angajați. (C.I.)