0:00

Opt persoane au fost depistate de inspectori că munceau la șapte firme, fără ca administratorii acestora să le fi încheiat contracte individuale de muncă. Pentru fiecare lucrător, amenda aplicată este de 20.000 lei.

„În luna mai, inspectorii de muncă au depistat la 7 angajatori 8 cazuri de muncă nedeclarată și s-au aplicat amenzi în valoare totală de 160.000 lei. Au fost controlați 179 de agenți economici, în total, iar amenzile aplicate pentru încălcări ale legislației în domeniul relațiilor de muncă au cumulat 161.500 lei”, a declarat Nicolae Hârlea, purtăroul de cuvânt al ITM Neamț, la conferința de presă.

ITM Neamţ: Amenzi de 160.000 lei pentru munca la negru, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAmenda de 20.000 lei la o singură persoană care muncește la negru nu-i sperie pe patroni, mai ales că există posibilitatea achitării în 48 de ore a jumătate din amendă. Luna trecută, de pildă, cele opt persoane depistate că munceau la negru lucrau la firme din construcții, restaurante, transport și comerț. Aceleași domenii în care de regulă se muncește la negru și țintele tuturor campaniilor de control derulate în ultimii ani de ITM. Dar, nici majorarea amenzilor, în vigoare din toamna anului trecut, nici repetatele controale la astfel de firme nu schimbă situația.

„Sunt firme care plătesc jumătate din amendă în 48 de ore. Însă, o dată cu sancțiunea contravențională, inspectorii de muncă dispun angajatorilor trecerea în legalitate, aceștia fiind obligați să încheie persoanei în cauză contract individual de muncă”, precizează Nicolae Hârlea.

Tot luna trecută au fost verificați 150 de agenți economici privind respectarea normelor de protecția muncii, 107 dintre aceștia fiind amendați cu 16.000 lei, în total. În luna mai au fost raportate la ITM Neamț 13 accidente de muncă, produse prin cădere de la înălțime și în trafic, nici unul mortal. (C.I.)

Articolul precedentS-a întâmplat din nou: accident în intersecția de la Căciulești
Articolul următorPe 15 iunie, Ziua Victor Brauner la Piatra Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.