Inspectorii de muncă au verificat în ce condiții muncesc străinii la firmele din Neamț. Controalele au fost derulate la 38 de societăți comerciale din județ, fiind găsită o singură persoană care muncea la negru, dar care nu este imigrant. Administratorul restaurantului din Piatra Neamț la care lucra respectivul a fost amendat cu 20.000 lei. La celelalte firme sunt angajați 54 de imigranți. Cei mai mulți sunt chinezi (24), urmați de turci (10), moldoveni (6), sirieni (5), ucraineni (3), indieni (2) și câte un cetățean rus, cubanez, singhalez, egiptean. Domeniile predilecte care au angajați imigranți sunt comerțul, industria textilă, agricultură, tranzacții cu bijuterii din metale prețioase, panificație și patiserie, turcii de pildă fiind preferați în industria de prelucrare a lemnului. Verificările inspectorilor de muncă au avut ca scop să depisteze societățile comerciale care primesc la lucru străini ce nu provin din statele UE, dacă aceștia sunt angajați legal, dacă le sunt respectate drepturile de muncă și Codul Muncii.

“Legislația a fost modificată prin OG 25/2016 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, prin care se stabilește că angajarea cetățenilor străini se face în baza unui aviz de angajare, document obținut de angajator, iar angajatorul trebuie să justifice că desfășoară activitățile adecvate funcției pentru care solicită angajarea persoanei străine”, declară Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț. Solicitarea angajatorului este verificată de Inspectoratul General pentru Imigrări, care trebuie să constate și dacă firma a fost amendată de ITM pentru muncă la negru.

În cursul verificărilor făcute de ITM Neamț în ultima lună din anul trecut au fost găsite 41 de nereguli la firmele controlate, majoritatea minore, astfel că s-au dat doar două avertismente. (C.I.)