0:00

ISU umblă la buzunarele directorilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Directorii de școli, din județul Neamț, au fost avertizați de reprezentanții ISU că, dacă nu vor obține, până la 1 martie 2014, autorizații de funcționare pentru securitatea la incendiu, pentru clădirile unităților de învățământ, vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar. Amenzile vor veni pe numele directorilor de școli chiar dacă școlile, în momentul de față, sunt în subordinea primăriilor.

„Sunt 34 de unități școlare care nu au autorizații. Acestea au funcționat până acum doar în baza unor avize pentru securitatea la incendiu, care sunt valabile doar pe perioada lucrărilor de construcții, a reabilitării și sau modernizării unei clădiri. De la 1 martie vom începe să facem controale tematice. Școlile care nu vor avea autorizații vor plăti amenzi”, a declarat Mr. Mihai Ciprian Mitrea, adjunct al inspectorului șef, din cadrul ISU Neamț.

Acesta a explicat că legile au evoluat în privința impunerii unor autorizații pentru securitatea la incendiu. Astfel, după 1998 erau obligate să obțină aviz de autorizație doar unitățile școlare care depășeau 700 de mp. În 2002, aceeași autorizație trebuia obținută pentru o suprafață de 500 de mp, ca în 2006 legile să clarifice situația. „Din 2006 pentru funcționarea oricărei clădiri este nevoie de autorizație. Inclusiv pentru clădirile mai vechi la care s-au făcut modificări după 2006”, a adăugat Mihai Mitrea.

Incendiu… legal la Icușești

Potrivit reprezentanților ISU, în cazul școlii din Icușești care a ars din temelii, la începutul acestui an, nu au existat sancțiuni pentru că a fost construită înainte de 2006 și avea o suprafață sub 500 de mp. Ceea ce s-ar numi un incendiu legal pentru toate clădirile care se încadrează în aceste date. Legea pare să fie una care depășește normalul, permițând școlilor construite înainte de 2006 să… ardă fără probleme. Bineînțeles, doar în cazul unor necunoscute. Nici până în momentul de față, în cazul de la Icușești nu se știu motivele izbucnirii incendiului.

Reprezentanții ISU au precizat că existența unei autorizații nu duce la eliminarea apariției unui incendiu, dar reduce posibilitatea. Pe acest fond, Viorel Stan, inspector al ISJ Neamț a recomandat directorilor unităților de învățământ să asigure clădirile și bunurile din acestea, deoarece sumele nu sunt atât de mari.

„Am vorbit cu un director de școală care și-a asigurat clădirile și bunurile din ele. Este vorba despre 724 de mp, cu o valoare estimată la 469.260 lei. Asigurarea pentru incendii, cutremur și inundații îl costă anual 1.041 de lei. Suma se poate negocia. Și cel mai bine se poate face acest lucru prin GAL-uri.” (M. TEODOROF)

Articolul precedentLocţiitorul Angheluţă
Articolul următorCapelă pentru pompierii din Târgu-Neamț