pietricica turism

Pirotehniştii ISU Neamţ au preluat, marţi, 25 iulie, din localitatea Văleni, cel mai mare proiectil descoperit până acum în județ, provenit din Al Doilea Război Mondial.

“Astăzi, în jurul orei 9:15, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, despre faptul că, în localitatea Văleni, au fost descoperite elemente de muniţie neexplodate. La locul evenimentului, s-au deplasat pirotehniștii ISU Neamţ, care au ridicat un proiectil exploziv, calibrul 152 mm, cel mai mare proiectil care a fost descoperit până acum în județul Neamț, provenit din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii”, precizează ISU Neamţ pe pagina proprie de Facebook.

Muniţia neexplodată a fost descoperită de un bărbat de 44 de ani în timp ce efectua săpături în curtea proprie. Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 60 mp şi nu au mai descoperit alte elemente de muniţie.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii trebuie:
a) să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate;
b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite neexplodate;
c) să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea muniţiilor neexplodate;
d) să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;
e) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;
f) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
g) să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: Facebook)