0:00

Iohannis vrea guvern PNL condus de Predoiu, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că îşi doreşte un guvern PNL, cu care să se simtă confortabil şi să pună în aplicare viziunea sa pe zece ani, precizând că relaţia cu guvernul actual este una instituţională, normală.

”Da, eu îmi doresc un Guvern PNL. Nu fac niciun secret din asta”, a spus Iohannis, la Realitatea TV, precizând că ”una este ce avem acum, colaborăm instituţional, alta este dacă va fi un guvern, acum sau după 2016, cu cât mai repede cu atât mai bine”. El a mai spus că îşi doreşte ”un Guvern cu care se simte confortabil, cu care, dacă merge la Bruxeles, să spună: Domnule preşedinte, Guvernul meu şi cu mine..”.

Despre relaţia cu actualul Guvern condus de Victor Ponta, preşedintele a precizat că are o relaţie instituţională, normală.

”Acest Guvern a fost aici, când am devenit preşedinte, nici nu i-am ales nici nu îi resping. Instituţional, nu e treaba preşedintelui, dar cu acest guvern nu văd cum să pun în practică viziunea mea pe zece ani pentru România”, a spus Iohannis. El a continuat: ”Eu îmi doresc un guvern PNL, dar trebuie să vedem cum, ce mi-aş dori, varianta optimală, şi ce se poate”, adăugând că preşedintele nu poate schimba Guvernul. ”Acum nu avem alegeri, dar este posibil, am spus-o şi înainte de alegeri, şi toată lumea a observat că vor începe mişcări în Parlament. Se vor forma noi grupuri. Acest lucru se întâmplă, lucrurile se întâmplă în Parlament. Este posibil, pe parcursul acestui an, să fie mişcări între partide, să se scimbe majoritatea, şi este normal, când actuala Opoziţie vine cu o moţiune de ceznură şi schimbă guvernul. Aşa funcţionează democraţia, este normal, este natural, şi atunci vom avea alt guvern”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a precizat, referitor la relaţia sa cu premierul Victor Ponta, că a urmărit în media, în general, şi a observat că ”oamenii tratează chestiunea de multe ori foarte simplist”. ”Eu propun altfel de politică, fără scandaluri, show-uri televizate între preşedinte şi premier, nu o să mă vedeţi acuzându-l pe premier pentru ceva ce a făcut sau trăgându-l de urechi, vorbind mai colocvial. Nu aşa se face politică. Am spus de atunci că voi colabora instituţional. Preşedintele nu este ales să distreze oamenii, să poarte discuţia politică într-o zonă în care nu are ce căuta”, a comentat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că l-a invitat din prima zi pe premierul Ponta, şi au avut o discuţie corectă, după care au avut mai multe întâlniri, pe probleme concrete, de guvernare, de principiu, sau politică externă. ”Mi se pare absolut normal ca premierul şi preşedintele să discute cum se pot rezolva problemele României. Mi se pare anormal, contraproductiv, ca preşedintele şi premierul să nu vorbească despre problemele României”, a spus preşedintele. El a continuat: ”Asta nu înseamnă că nu îmi doresc un guvern cu care lucrez fiindcă avem aceleaşi principii, fiindcă avem acelaşi mod de a vedea lucrurile” şi a amintit că în vara lui 2014, a pornit la un proiect pentru România, împreună cu colegii din PNL, pentru următorii 10 ani. ”Pentru asta, este nevoie de un alt guvern, pentru asta, este nevoie de un guvern cu care lucrez, împreună,  pe aceleaşi  principii, pe aceeaşi planificare, un guvern care vine cu un program de guvernare care se bazează în esenţă pe lucrurile cu care am venit în faţa alegătorilor şi cu care am câştigat alegerile”, a mai menţionat Klaus Iohannis.

Iohannis vrea guvern PNL condus de Predoiu, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Realitatea TV, întrebat dacă are un nume de premier, în cazul în care PNL ar prelua guvernarea, că opţiunea sa este Cătălin Predoiu, pentru că acesta este premierul desemnat în urma fuziunii celor două partide, PNL şi PDL. ”Cu siguranţă, opţiunea mea este cea pe care am menţionat-o din vară, încoace. Cătălin Predoiu este premierul desemnat, în continuare, din partea PNL. Domnul Predoiu conduce o echipă a PNL, care lucrează la programul de guvernare şi ştiu că îl armonizează cu programul pe care l-am prezentat eu în campania electorală. Aceste lucruri sunt arhicunoscute, nu văd niciun motiv pentru care, acum, după ce am câştigat alegerile, să spun altceva”, a precizat Klaus Iohannis. El a menţionat că aceasta a fost construcţia gândită în momentul fuziunii  PNL cu PDL.

Articolul precedentNEAMŢ: Peste 100 de infractori „exportaţi” în UE
Articolul următorPNL s-a debarasat de Tudor Chiuariu
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.