pietricica turism

Ziua de 3 iulie a adus primari noi, cu acte-n regulă, la Bălțătești și Pipirig. Acte-n regulă însemnând hotărârea judecătorească de validare, a cărei citire a fost urmată, firesc, de depunerea jurământului de credință din partea primarului ales, de discursuri oficiale, felicitări, urări, antreuri și alte detalii organizatorice care fac dintr-o întâlnire un eveniment.

La Bălțătești, așa a fost. Emilia Acozmei a fost învestită noul primar al comunei, în prezența judecătoarei Ioana Topliceanu, a prefectului Vasile Panaite, a consilierilor locali, a unora din cei județeni, colegi de partid cu doamna primar, precum și a angajaților primăriei și a locuitorilor din Bălțătești. Cu un prefect intens spiritualizat pe parte de discursuri – ”Să dea Dumnezeu să fie bine!” – și cu intenții clar exprimate pentru alegerile din 2020, când Emilia Acozmei țintește un mandat întreg, ceremonia a ajuns rapid în faza amenințărilor:

Mi-am propus să nu-mi fie rușine să pun mâna pe ușa primăriei când ies și dau ochii cu oamenii, să nu-mi fie rușine să deschid ușa casei mele și să dau ochii cu cei de lângă mine. Cu ajutorul dvs., îmi doresc să rezolvăm, măcar o parte din problemele comunei. Îmi pun mari baze în colegii mei, în dl. consilier județean Mihai Stoica, pe care îl voi suna zi și noapte, să mă sprijine. O să-l trezesc la miezul nopții!”, a declarat Emilia Acozmei.

Consilierul județean PNL Mihai Stoica n-a avut nimic împotrivă, cel puțin aparent, fiind probabil obișnuit cu telefonul de la miezul nopții. Nu filmul…

La Pipirig, ceremonia de învestire a primarului Vasile Dorneanu a început cât se poate de nefericit. În timp ce primarul, prefectul, consilierii locali și spectatorii așteptau la Căminul cultural să vină judecătoarea Ioana Topliceanu, aceasta se afla singură prin sediul primăriei, unde a crezut că va avea loc ședința, fără să aibă vreo idee că alaiul era în altă parte, fiindcă nu s-a gândit nimeni s-o anunțe.

Ne cerem scuze, doamna judecător! Am crezut că știți că ședința de învestire va avea loc la Căminul Cultural. A venit și domnul prefect și l-am condus la cămin”, a încercat primarul Vasile Dorneanu o explicație.

E o bătaie de joc! Umblu singură pe aici, prin primărie, și nimeni nu mă anunță că ședința are loc în altă parte! Că a venit prefectul…! Poate să vină și mama premierului, că nu mă interesează! Atunci să vă citească prefectul hotărârea! Trebuia să fiu anunțată de cineva că nu e la primărie. Este o jignire foarte mare, la adresa mea! Haideți să citesc hotărârea și să plec. Adică, la Bălțătești, s-a putut să fiu așteptată, aici, nimic! Trebuie să bat pe la toate ușile primăriei! Să-mi spuneți numele secretarului comunei! Era sarcina ei să mă anunțe”, a fost replica judecătoarei.

Colac peste pupăza administrativă de la Primăria Pipirig, viceprimarul Bârgăoanu nu a știut numele doamnei judecător, atunci când a dorit să o prezinte. ”Mă numesc Ioana Topliceanu. Măcar pentru atât lucru puteați să vă interesați”, i-a replicat, sarcastic, judecătoarea. Puțin mai târziu, în timp ce judecătoarea citea hotărârea de validare a mandatului de primar, viceprimarului i-a sunat telefonul, tare și deranjant mai cu seamă pentru doamna judecător, care vorbea, iar asta a determinat-o să-i arunde dlui Bârgăoanu o privire tăioasă, cum numai cei condamnați au mai simțit-o pe pielea lor.

Într-un final, aplicând principiul shakespeare-ian ”totul e bine când se termină cu bine”, s-a încheiat ceremonia și s-a trecut la șampanie și politețuri. Judecătoarea Ioana Topliceanu a părăsit sala, urându-i succes noului primar, refuzând să rămână la tradiționalul toast. În ciuda insistențelor, a plecat și dusă a fost! Nici prefectul n-a stat la șampanie, dar i-a urat de bine noului primar. ”Vă mulțumesc pentru prezență! Mulțumesc locuitorilor din comuna Pipirig, că mi-au acordat încrederea la alegerile parțiale! Pipirig este o comună deosebită. Am încredere și îmi doresc ca fiecare dintre noi să ne implicăm și să contribuim la bunăstarea comunei noastre. Consiliul Local îmi va fi alături și vom găsi acele căi prin care comuna noastră să prospere. Vreau să fiu un primar al tuturor”, a transmis noul primar, Vasile Dorneanu. (ZCH News)