pietricica turism

Precipitaţiile abundente din seara de 7 iunie au afectat oraşul Târgu Neamț şi comunele Tarcău (sat Cazaci) și Grumăzești (sat Topoliceni), precizează Prefectura Neamţ, într-un comunicat de presă.

Sintetic, potrivit aceleaşi surse, ar fi vorba de “100 de metri liniari de drum din comuna Tarcău, două podețe din satele Cazaci și Tarcău (comuna Tarcău), 25 case și anexe gospodărești (19 în satul Cazaci, o curte în satul Tarcău, o curte la Târgu Neamț și 5 beciuri la Topolița-Grumăzești”.

“Județul Neamț se află în continuare sub avertizare de cod galben de ploi și de inundații și de aceea le cer tuturor primarilor să asigure permanența astfel încât să avem o comunicare eficientă atunci când situația o impune. Și noi, la nivelul Instituției Prefectului Neamț, am instituit imediat permanența pe toată durata codului meteo și hidrologic. Este important să putem interveni imediat în situații de urgență. Viața oamenilor este cea mai importantă, dar și salvarea bunurilor acestora”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Prefectura Neamţ mai informează că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a efectuat mai multe misiuni pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate:

  • “două misiuni de evacuare apă din gospodării (curţi) în oraşul Târgu Neamţ. Detaşamentul de Pompieri Târgu Neamţ a acţionat cu 5 subofiţeri, două autospeciale – A9000 şi două motopompe transportabile;
  • o misiune de evacuare apă din gospodării (curţi) în comuna Grumăzeşti satul Topoliţa. Detaşamentul de Pompieri  Târgu Neamţ a acţionat cu 4 subofiţeri, o autospecială – A9000, o motopompă transportabilă şi un Duster;
  • o misiune de evacuare apă din gospodării (curţi) în comuna Tarcău, satul Cazaci. Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a acţionat cu 6 subofiţeri, o autospecială – A9000, două motopompe transportabile şi un Duster”.

Stația Hidrologică Piatra-Neamț informează că, pe 7 iunie, s-au înregistrat următoarele valori ale precipitaţiilor: Leghin/Ozana – 8,2 l/mp (24 h); Cazaci/Tarcău – 49,6 l/mp (24 h); Dumbrava/Ozana – 22,7 l/mp (24 h); Păstrăveni/Topoliţa – 9,8 l/mp (24 h).

Joi, 8 iunie şi vineri 9 iunie, până la ora 10:00, se află încă în vigoare atenționarea hidrologică COD GALBEN, care prognozează “scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si creșteri rapide de debite”.

Prefectura Neamţ mai informează că în această dimineaţă de 8 iunie în județ nu erau localități nealimentate cu energie electrică. (ZCH NEWS)