0:00

Întrunire la Primăria Piatra-Neamţ pe tema gripei aviare! Vezi ce interdicţii s-au decis!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎntrunire la Primăria Piatra-Neamţ pe tema gripei aviare! Vezi ce interdicţii s-au decis!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎntrunire la Primăria Piatra-Neamţ pe tema gripei aviare! Vezi ce interdicţii s-au decis!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrimarul Dragoș Chitic a convocat, joi, 2 februarie, o ședință extraordinară a Comitetului Local pentru Situații de Urgență  (CLSU) Piatra-Neamț, pentru elaborarea și aprobarea unui plan de măsuri, în contextul avertizării de gripă aviară, se precizează într-un comunicat de presă al municipalităţii pietrene.

CLSU Piatra Neamţ a stabilit următoarele responsabilități și măsuri:

„1. Se interzice desfăşurarea activităţilor sportive şi/sau recreative în zona cursurilor de apă (în special în zona limitrofă albiei râului Bistrița și  pârâului Cuiejdiu) sau a lacurilor de acumulare din municipiul Piatra-Neamț, în scopul limitării contactului dintre păsările sălbatice ce populează zona şi oameni.

 1. Informarea proprietarilor de exploataţii nonprofesionale, cu privire la:
 • obligativitatea de a nu permite contactul direct sau indirect între păsările sălbatice vii şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele;
 • este interzis accesul păsărilor domestice la luciul de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice amenajare hidrologică artificială sau naturală;
 • în cadrul gospodăriei să se realizeze separarea raţelor şi gâştelor de alte păsări;
 • păsările să nu fie crescute în aer liber, acestea fiind ţinute obligatoriu închise în spaţii special amenajate;
 • să se prevină contactul păsărilor domestice cu mamiferele, inclusiv rozătoarele precum și cu animalele de companie;
 • se interzice intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la proprietarul exploataţiei;
 • se interzice regruparea păsărilor domestice şi a altor păsări ţinute în captivitate cu ocazia târgurilor, pieţelor, expoziţiilor sau altor tipuri de reuniuni.
 1. Mișcarea comercială a păsărilor și produselor de origine animală precum și mișcările de subproduse nedestinate consumului uman, inclusiv gunoi de grajd, vor fi notificate în prealabil la DSVSA Neamț, cu cel puțin 24 de ore înainte și se vor efectua doar după controlul și autorizarea lor.
 2. Se interzice capturarea păsărilor sălbatice, eliberarea în natură a vânatului cu pene ţinut în captivitate, precum şi utilizarea păsărilor din ordinul Anseriformes (păsări înotătoare acvatice sau semiacvatice) şi Charadriiformes (păsări migratoare) ca păsări momeală.
 3. Se interzice orice contact cu păsările sălbatice, cu cadavrele de păsări sălbatice şi cu păsările ce prezintă semne de boală. Este obligatoriu să se notifice prin Serviciul 112 existenţa unor astfel de cazuri sau direct la DSVSA Neamţ la numărul de tel: 0730/330660.
 4. Se interzice scoaterea păsărilor domestice şi a altor păsări ţinute în captivitate, din exploataţiile nonprofesionale.
 5. Se interzice transportul sau împrăştierea gunoiului de grajd, neprocesat, de la păsările domestice sau de la alte păsări captive, aflate în zona de supraveghere.
 6. Se interzice regruparea păsărilor domestice şi a altor păsări ţinute în captivitate cu ocazia târgurilor, pieţelor, expoziţiilor sau a altor reuniuni.
 7. În cazul identificării cadavrelor de păsări sălbatice în stare avansată de deteriorare, improprii testelor de laborator, acestea vor fi îndepărtate corespunzător și distruse prin ecarisare într-o unitate specifică autorizată sanitar-veterinar. În cazul depistării unor asemenea cadavre, DSVSA va comunica Primăriei Piatra-Neamț Serviciul de Gospodărie Comunală și Investiții să le preia în vederea distrugerii”.

Măsurile sunt în vigoare din data de 2 februarie 2017 până la emiterea actului de stingere a focarului de boală, mai precizează Primăria Piatra Neamţ. (ZCH NEWS)

Articolul precedentPrimul ministru care se dezice de ordonanța penalilor
Articolul următorPosturi libere în 10 unităţi şcolare nemţene
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.