Instituțiile financiare nebancare (IFN) au crescut în popularitate foarte mult în ultimii ani, devenind una dintre principalele surse de la care se puteau împrumuta cei care aveau nevoie de bani rapid. O simplă căutare pe Google a acronimului IFN oferă, înainte de o explicație despre ce sunt aceste companii, anunțuri sponsorizate cu mesaje de genul; „credit 100% online și dobândă 0% la primul credit”, „împrumut direct pe card”.
Ce spune noua lege
Legea plafonează dobânzile pentru creditele oferite de către IFN-uri.
„În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând aici și orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită. În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.
În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând aici și orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită. Dacă nivelul DAE este mai ridicat decât plafoanele stabilite la art. 4-6, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească. În cazul creditelor de consum acordate de IFN in valoare maxima de 15.000 de lei, valoarea totala plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului”, a explicat unul dintre inițiatorii legii, Daniel Zamfir pe pagina sa de Facebook.
Un lucru important de știut este că plafonarea se aplică și contractelor de în derulare, dar acest lucru se poate întâmpla doar la cererea persoanei care a luat creditul. Legea nu se aplică dacă clientul a fost executat silit sau dacă are o datorie scadentă de peste 60 de zile.
Povești de groază cu dobânzile de la IFN-uri
„IFN-urile, din păcate, reprezentau în România o adevărată junglă financiară, un domeniu în care se făceau mai mulți bani decât la cazino, în condițiile în care firmele din domeniu puteau practica dobânzi de până la câteva mii la sută”, a declarat avocatul Adrian Negrescu pentru Digi24.
În condițiile în care numărul românilor care trăiesc de la un salariu la altul este în continuare mare, nu este de mirare că aceste societăți au avut priză la public. Pentru persoanele care nu sunt eligibile pentru împrumuturi de la bănci, IFN-urile puteau reprezenta singura soluție. Problema apărea când aceste persoane nu puteau returna banii la timp. O poveste publicată recent de site-ul snoop.ro (sursă aici). Este cazul unei familii din județul Vaslui care a împrumutat 4.700 de lei de la un IFN. „ Soțul s-a bucurat că i-au aprobat creditul și nu s-a mai uitat la contract. I l-au trimis pe mail, el nici măcar nu l-a deschis. A crezut că o să plătească în câteva luni și că o să dea 5.000 sau 6.000 de lei înapoi”. Familia ajuns să datoreze 34.000, de peste 7 ori mai mult decât suma împrumutată.
„Dobânda putea să înceapă de la oricât și să ajungă la oricât”, a menționat avocatul Adrian Cuculis tot pentru Digi24.
Această nouă lege este o gură de oxigen pentru datornici și aduce o reglementare într-un domeniu care a părut scăpat de sub control. În continuare cei care apelează la aceste firme ar trebui să aibă mare grijă și să se documenteze corespunzător.
Z.C.