piata insemex specialisti 03

* experţii de la INSEMEX Petroşani au ridicat, ieri, probe de schelet metalic şi cenuşă din mărfurile care au ars, şi au făcut filmări şi fotografii
* „Din punctul nostru de vedere, cercetarea la faţa locului este încheiată”, a declarat şeful Poliţiei Neamţ
* „Avem nevoie de o confirmare scrisă, ca să putem începe igienizarea şi demolarea”, a afirmat viceprimarul Aurelia Simionică

Într-un miros insuportabil, amplificat de zăpuşeala de ieri, experţii de la INSEMEX Petroşani, însoţiţi de pompieri şi poliţişti, au examinat hala Pieţei Centrale şi au ridicat probe din scheletul metalic şi din cenuşa rămasă după arderea diverselor mărfuri. Totodată, specialiştii au făcut filmări şi fotografii, care îi vor ajuta la simularea computerizată a incendiului şi la stabilirea concluziilor referitoare la cauza incendiului, la direcţiile de propagare şi la viteza cu care a acţionat focul.

„Din punct de vedere poliţienesc, în seara aceasta, când experţii îşi încheie treaba, cercetarea la faţa locului este încheiată”, ne-a declarat aseară, la ora 17,30, comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. „După aceea, Primăria Piatra Neamţ decide când începe demolarea, pentru că într-adevăr zona miroase din ce în ce mai urât”.

Viceprimarul Aurelia Simionică a afirmat că primăria intenţionează să acţioneze cât mai repede, dar după ce va primi nişte hârtii de la instituţiile implicate în anchetă: „Avem nevoie de confirmare scrisă de la asigurator, poliţie şi pompieri că au încheiat cercetările şi imediat vom începe igienizarea şi demolarea. Hala va fi demolată complet. Restul va fi decopertat. Până atunci vom avea și opinia expertului în structuri de rezistență și vom ști dacă stâlpii metalici prezintă siguranţă pentru o nouă contrucţie sau au fost afectaţi iremediabil de foc”.

Neoficial, pompierii vorbesc despre improvizaţii şi… ghinion

„Hala pieţei avea nişte probleme, care au concurat la izbucnirea şi propagarea incendiului”, ne-a declarat un pompier care a fost la cercetarea la faţa locului. „Când a fost dată în folosinţă nu era obligatoriu să aibă detectoare de fum şi alarmă de incendiu, dar la sugestia ISU Neamţ administratorul a luat legătura cu o firmă specializată şi le-a montat. Problema este că centrala, unde se afla panoul de avertizare, cu beculeţe roşii – repartizate pe sectoare, beculeţe care se aprindeau intermitent în caz de incendiu, era într-un birou de la etajul I, care se încuie când pleacă lumea acasă. În al doilea rând, alarma nu are un sunet special, se aude tare e adevărat, dar seamănă cu o alarmă obişnuită. Apoi problemele la instalaţia electrică ne-au fost semnalate de mai mulţi comercianţi, care au spus că era un tablou electric în care se prelingea apă de pe acoperiş. Acum un an a decuplat, tot după o ploaie, dar nimeni nu a căutat cauza, s-au pus siguranţele înapoi şi gata! În plus, unii comercianţi de la standurile din zona în care a izbucnit incendiul şi-au mai tras câte un bec, să aibă mai multă lumină, şi au funcţionat aşa, cu improvizaţii. Electricianul nu recunoaşte că au fost probleme, dar oamenii au spus. Aşa, ca o primă concluzie, a fost un complex de factori din ciclul – ceasul rău, pisica neagră”.

piata insemex specialisti 01

Valentin Mâţu, administratorul pieţei, susţine, însă, că lucrurile nu stăteau astfel: „Centrala de la sistemul de avertizare era în biroul paznicului. El avea acces, acolo îşi ţinea lanterna, bastonul şi ce mai avea el. Nu era în birou când a pornit alarma, era afară, în spatele halei. Alarma sună tare şi a auzit-o. De câte ori mai făceam exerciţii ne spuneau locatarii din zonă că nu s-au putut odihni din cauza ei. Suna ca o alarmă de incendiu, aşa cum trebuia să sune. Improvizaţii nu cred să fi fost, pentru că un bec în plus însemna un cost în plus, iar chiriaşii nu voiau să plătească mai mult la utilităţi. Iar despre apă prelinsă în tabloul electric, nici vorbă. Toată instalaţia era nouă, modernă, cu siguranţe diferenţiate. Vom vedea concluziile când se va termina ancheta”.

Cât despre viteza de propagare a focului, pe seama căreia folclorul urban a ţesut tot felul de teorii, pompierii spun că nu este niciun mister. La parterul halei erau cantităţi mari de materiale inflamabile, iar vânzătorii aveau obiceiul de a-şi înveli marfa de pe tarabe cu folie de plastic. Numai bună să „întindă” focul repede şi „sigur”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentVerdețurile neignifugate afară din piețe!
Articolul următorBACALAUREAT de toamnă, fără pregătiri