reclama autocenter

valeriu andries girov

„Să lași două lucrări vitale pentru Girov fără finanțare înseamnă sabotaj”

– Dle. Andrieș, cum a fost la ședința Consiliului Local Girov în care s-a dezbătut bugetul pentru anul acesta?

– La ședința de buget, ar fi trebuit să fie liniște pentru că era bine croit și corect expus de către primarul Vasile Olaru. Toată discuția, mai aprinsă, a izbucnit de la lista cu investiții pe care a propus-o ordonatorul de credit. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de domnul primar Vasile Olaru, după cum spune legea. Dumnealui a întocmit lista de investiții pentru 2014, în care bugetul era bine echilibrat și în conformitate cu hotărârile pe care le-a luat Guvernul, iar aici mă refer la arieratele care urmau să fie plătite în 2014. Înainte de ședință, s-a ținut totuși cont de toate hotărârile luate de Guvern, iar datoriile acumulate urmau să fie plătite în semestrele 1 și 2. Tot inițial, s-a ținut cont și de investițiile prioritare, respectiv, terminarea lucrărilor la Căminul Cultural, extinderea alimentării cu apă și canalizare în satul Girov și a rețelei de apă de la Gura Văii. Toate bune și la locul lor până a început ședința. Când, spre surprinderea noastră, a celor 7 consilieri care reprezentăm opoziția în Consiliul Local, viceprimarul Florinel Sarion, în frunte cu colegii săi și mai ales cu secretara Adriana Roca, au venit cu o nouă listă de investiții prin care pur și simplu au tăiat tot. Nu s-a mai investit un leu în alimentarea cu apă și canalizare din satul Girov și nici în Căminul Cultural care este aproape gata. Banii repartizați pentru cele două investiții au fost duși în alt sector, respectiv, drumuri și apă Turturești.

– În aceste condiții, veți mai inaugura în această vară Căminul Cultural?

Nu cred că se va mai petrece un astfel de eveniment în anul 2014. Primarul Vasile Olaru și-a expus punctul de vedere în timpul ședinței adăugând faptul că va ataca în contencios administrativ și va sesiza departamentul Legalitatea Actelor din cadrul Prefecturii Neamț, pentru că prioritățile sunt cu totul altele. În fapt, a fost un proiect de hotărâre al primarului și o posibilitate ca vicele plus cei 7 consilieri ai lor, inclusiv secretara Adriana Roca, să facă propunere înainte de ședința Consiliului Local cu cel puțin 3 zile ca să se poată discuta și analiza lista lor în comisiile economică și juridică. După, se putea lua o hotărâre mulțumitoare pentru toată lumea. Posibil, pe ici pe colo, se mai tăia câte o lucrare, se mai trecea o sumă dintr-o parte în alta, dar să lași două lucrări vitale pentru satul Girov fără finanțare înseamnă sabotaj în adevăratul sens al cuvântului. Noi am fost hotărâți să luăm fiecare lucrare începută şi realizată în proporţie de minimum 60%, ca în acest an să fie finalizată. În realitate, Consiliul Local a luat anterior chiar și hotărâri de finanțare pentru cele două investiții. Totodată, Consiliul Local a alocat sume pentru aceste investiții însă ne-am trezit că nu le mai putem continua. Repet, este vorba de alimentare cu apă și canalizare în satul Girov și terminarea lucrărilor la Căminul Cultural. Mai mult, căminul este acoperit cu vreo două hotărâri luate în Consiliul Local. Lucrarea la cămin a început în perioada 2012-2013, în Consiliul Local am aprobat proiectul și studiile după care a demarat construcția. La ora actuală, bătălia este direcționată total împotriva primarului Vasile Olaru, pentru că secretara Adriana Roca conduce ostilitățile secondată de cei trei consilieri binecunoscuți: Florin Sarion, Vasile Enache și Vasile Guriuc. Aceștia doresc subordonarea totală a Primăriei Girov numai în folosul lor.

– Totuși, modernizare căminului Cultural este realizată cu o finanțare guvernamentală…

Cei care vor avea de pierdut vor fi tocmai cetățenii și nu consilierii locali advesari nouă care au doar interese personale. Cetățenii vor vedea că această clădire nu va mai fi finalizată pentru că acest grup de forță format din consilieri și secretară vor bloca în 2014 toate investițiile care vor veni către Girov. Am sesizat organele competente – Prefectura Neamț, Comisia de Disciplină din Instituția Prefectului și Parchetul aducând, de fiecare dată, dovezi clare. După părerea juriștilor noștri reiese că sunt abateri grave de la legislația în vigoare.

– Sperați ca într-o bună zi să fie liniște?

– Suntem optimiști din fire, însă spre sfârșitul anului 2013 am dezarmat la un moment dat, pentru că am observat că toți erau împotriva noastră. Noi încercam să aducem la cunoștința organelor competente că la Girov se petrece ceva, și nu primeam niciun răspuns. Însă, în ultima vreme am început să avem unele semnale cum că poate vom fi și noi ascultați și înțeleși. Nu știu dacă secretara este un geniu dar, studiind activitatea ei ca funcționar public în comuna Girov, încă de la venirea sa, acum 25 de ani, am sesizat că toți primarii și viceprimarii au fost puși și schimbați de această femeie. Prin felul ei de a se comporta, cu majoritatea din Consiliul Local, reușește să alimenteze jumătatea ostilă primarului și să creeze dovezi împotriva sa.

– Asta este cheia enigmei?

Aici este lupta ei. O liniște și o colaborare normală în cadrul Primăriei Girov ar deranja-o și nu ar putea întreține un război deschis cu primarul în funcție sau cu viceprimarul, după caz. Poate greșesc gândind așa, dar evenimentele și faptele care s-au petrecut în ultimele două decenii confirmă ceea ce spun. (C.N.)

Articolul precedentRomanul numără alegătorii pentru europarlamentare
Articolul următorMonitorizarea zăporului continuă