0:00

Interviu cu Ionel Filip, primarul comunei Zănești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“După un mandat de 16 ani al unui fost primar, am preluat o roabă și o lopată”

Sunteți primar de puțin timp dacă ar fi să comparăm cu mandatul celui care a fost înaintea dv. Ce ați reușit să faceți cu timpul pe care l-ați avut până acum în această funcție?

– Sunt mai multe de spus. Primul care îmi vine în minte este încheierea unui proiect care a constat în realizarea unui drum de exploatare agricolă, pe o lungime de 9 kilometri, în colaborare cu Primăria Mărgineni. Aproximativ 75% din acest drum este pe raza Mărgineniului și 25% pe Zănești, dar noi am fost lideri de proiect. Toți banii care au acoperit costurile acestui proiect sunt exclusiv din fonduri europene, strict pentru drumuri de exploatație agricolă. Proiectul a început anul trecut pe vremea aceasta și a fost finalizat acum două săptămâni.

Pentru cine este important acest drum?

– Păi, este important pentru toți agricultorii din localitățile Zănești și Mărgineni și celelalte de pe lângă. Pentru că există agricultori care mai au terenuri aici și sunt din: Dochia, Podoleni, Borlești și care merg pe drumul acela până la Mărgineni. Până la urmă, scurtează drumul între cele două localități. Drumul arată extraordinar.

Interviu cu Ionel Filip, primarul comunei Zănești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alte proiecte?

– Prin Grupul de Acțiune Locală (GAL)„Nicolae Roznovanu”, avem două proiecte. Unul este început cu asfaltare pe 5 străzi din localitate. S-a făcut primul strat de asfalt, urmând să continuăm lucrările în primăvară deoarece timpul nu ne-a mai permis. E un proiect în valoare de 200.000 de euro. Mai avem un proiect care vizează achiziționarea unui utilaj de deszăpezire. Ne-au încurcat cumva documentele, dar până la sfârșitul anului sperăm să-l putem achiziționa. La Zănești, după un mandat de 16 ani al unui fost primar, am preluat o roabă și o lopată. În Zănești, până să fiu eu primar, nu a fost niciun centimetru de asfalt.

Ce faceți în această perioadă, cum vă descurcați cu deszăpezirea?

– Cât am fost viceprimar, făceam deszăpezirea cu utilajul meu și acum suntem obligați de cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență să încheiem contract cu o firmă. Am făcut contract cu o firmă căreia să-i plătim doar intervențiile, ca să nu avem cheltuieli prea mari pentru că și așa stăm prea rău cu banii. Când vom avea utilajul propriu, vom putea face curățenie când vrem noi. Utilajul costă în jur de 70.000 de euro.

Alte investiții?

– Primul drum asfaltat din comuna Zănești este făcut anul trecut, pe strada Brazilor. Am continuat cu banii de la GAL și am mai început un drum, în toamna acestui an. E realizat, aproximativ jumătate, prin Ordonanța 28. Drumul este pe strada Bistriței, de la pod de la Cracău până în strada Morii, pe o lungime de 4 kilometri și realizați sunt 2 kilometri, ca drumuri. Apă potabilă am tras în cartierul Dumitrița. Acum se lucrează. Este vorba de un proiect ce se realizează tot prin Ordonanța 28. Din fonduri proprii, am tras apă în cartierul de la Canton, de lângă Biserica din Fauri. Tot acolo am tras și curent electric . Erau 30 de case care nu aveau nicio utilitate. Nu aveau apă, nu aveau curent. Nu aveau nimic.

Nu au avut niciodată?

– Nu au avut niciodată. Și vrei să aduci acasă tinerii plecați în străinătate? Am făcut tot posibilul și le-am pus și apă și curent. Acum este energie electrică în tot cartierul și iluminat public pe toate străduțele de acolo. În cartierul acela, le-am făct condiții și au venit câteva familii. Ca să-i mai atrag, în cartierul Dumitrița este un lot pentru 100 de case. Noi le-am dat 500 de metri pătrați de teren gratuit și 500 concesionat cu posibilitatea de a-l cumpăra la un preț modic.

Am văzut că în vecinătatea primăriei este un gard care atrage privirile? Ce împrejmuiește?

– Ceea ce ați văzut acolo, e un gard care împrejmuiește terenul de sport al școlii și cel al Căminului Cultural. E tot o realizare de-a mea. Amintind de Casa de Cultură vă pot spune că un proiect de importanță maximă este proiectul pentru reabilitarea acestei clădiri. Este câștigată licitația, există ordinul de începere. Trebuie să vină constructorul și să se apuce de treabă. Sunt investiții de aproximativ 700.000 de euro, prin Compania Națională de Investiții. Deci, și acest proiect este rezolvat.

Are semne bune anul viitor? Ce le pregătiți locuitorilor?

– Investițiile importante vor fi tot în infrastructură. Vom continua cu drumurile. Avem 38 de kilometri de drum. Din 38, când am preluat eu mandatul, nu era niciun kilometru asfaltat. E un lucru. Dacă în 16 ani se asfaltau câte 2 kilometri, acum trebuia să scot asfaltul să pun altul. Dar eu n-am găsit aici niciun centimetru. Am avut o discuție cu fostul primar și l-am întrebat pe fostul primar de ce nu a turnat și el asfalt și mi-a spus că motivul ar fi acela că patinează mașinile. Totodată, avem început proiectul cu canalizarea. Este realizat cam 30% dintre distanța Zănești și Podoleni, pe o lungime de vreo 6 kilometri, pe DN 15. Urmează ca la următorul Masterplan să intrăm și pe străzile laterale. Apă potabilă am tras în amândouă cartierele. De fapt, cu apa potabilă cred că 98% este acoperit în Zănești. Mai sunt două străduțe, două fundături mai mici.

Cum stă Zăneștiul la capitolul locuri de muncă?

– Avem trei ferme pe raza comunei Zănești care acoperă o parte din locurile de muncă. Industrie nu este, doar alimentație publică și câteva firme mici de construcții care au de lucru doar în sezonul cald.

Sunt și proiecte care să atragă investitori la Zănești?

– Sunt, dar nu știu cât de viabile. Adică noi ne-am dat interesul. Am o echipă extraordinară creată la nivel de comună, oameni tineri, muncitori, care fac echipă bună. De când am venit, avem secretar nou, jurist nou, asistent comunitar nou.

Aveți city-manager?

Nu și nici nu cred că e nevoie. Ar fi trebuit înainte. Eu vin din viața reală, din domeniul economic. Am avut o firmă cu 50 de oameni pe care i-am condus și nu-mi este greu să conduc 20, și specialiști.

Marian TEODOROF

Alte investiții

Patru parcuri de joacă, amenajarea dispensarului medical. „L-am dotat cu termopane, gresie, faianță, toalete interiore, cu central. Înainte oamenii mergeau la dispensar și se îmbolnăveau pe hol”, a mai spus primarul. Demersuri pentru un autobuz de transport comun care să circule și în satul Traian.

!!!CASETA 2

Interviu cu Ionel Filip, primarul comunei Zănești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mesaj de sărbători

“Vor spune unii poate că nu am pregătit ceva în mod special de aceste sărbători, dar am preferat să investesc în infrastructură și să lăsăm pe fiecare să-și facă plăcerea de sărbători cum dorește în condiții pe care unii dintre ei nu le-au avut până acum. Locuitorilor din comuna Zănești le doresc să fie înțelegători și să continue ce au început. Le urez sănătate, fericire și să aibă răbdare să terminăm toate investițiile începute și celelalte care urmează. Eu pot doar să-I asigur că n-o să neglijez pe niciunul”.

Articolul precedentFOTBAL ÎNGHEȚAT
Articolul următorEfectul deschiderii Spitalului Bicaz: Angajări la Spitalul Județean