pietricica turism

Florentin Pera - antrenorul principal al Romanului

Mulțumit de prestația elevelor sale la turneul ”Roman Vodă Mușat”, antrenorul Florentin Pera este în căutarea formulei de joc, care să-i garanteze încă un sezon reușit pe banca tehnică a HCM Roman. Antrenorul principal al Romanului înceracă să le imprime jucătoarelor mentalitatea de învingătoare, mai ales că, în acest sezon, HCM va reprezenta România în Cupa Cupelor, iar în campionat echipele HCM Baia Mare, CSM București și Corona Brșov au anunțat că se vor bate la titlu, transferând pe bandă jucătoare valoroase.

Cum ați caracteriza Turneul ”Roman Vodă Mușat” din acest an?

– Acest turneu ne-a dat posibilitatea să ne verificăm gradul de pregătire. Avem moral bun. Am încercat mai multe formule de joc, în partide cu advesari diferiţi ca stil. Sunt mulţumit de aceste victorii.

– Sunt și aspecte care v-au nemulțumit?

– Mai sunt şi lucruri care m-au nemulţumit şi pe care trebuie să le punem la punct. Ne-am propus să alcătuim formula de start şi să ne îmbunătăţim jocul colectiv. Am reuşit, într-o oarecare măsură. Sunt multe jucătoare care au confirmat şi aştept şi de la celelalte să joace la valoarea lor.

Drutu si Babeanu in aparare

– Vă așteaptă un sezon greu. Cât de importantă este mentalitatea de învingător a jucătoarelor?

– Totdeauna voi merge pe imprimarea mentalităţii de învingător. În faza de apărare a fost destul de bine. Pe atac, aştept mai mult de la linia de 9 metri, care a crescut de la meci la meci. În mare parte, s-a jucat cu ambiţie, am dominat. Foarte important este că am avut, cu excepţia unor momente de relaxare, constanţă în joc. N-am dat posibilitate echipelor adverse să revină.

– Este echipa romașcană pe drumul cel bun?

– Echipa este pe drumul cel bun, cu atmosferă propice performanţei. Sunt convins că şi în viitorul sezon vom avea un cuvânt greu. Luni vom face două antrenamente, iar marţi încă unul, înainte de amicalul de la Braşov. Trebuie să ne apropiem de ceea ce ne-am propus. Ar fi fost foarte utilă şi participarea Danielei Băbeanu la acest turneu. Este recuperată în proporţie de peste 80% şi, de luni, va reintra în programul normal. N-am vrut să riscăm. Să fie aptă, sută la sută, la meciul din debutul campionatului, de la Cluj, apoi în toate celelalte. La un moment dat, vom avea şi câte 8 meciuri pe lună, ceea ce este foarte mult.

Carmen Stoleru a primit Cupa Roman Musat

– Cum va fi anul noul sezon pentru HCM Roman?

Sper că va fi bine. Vom avea un program încărcat. Sunt jucătoare pe care ne punem baza și care nu vor pleca de la echipă. Fără ele nu ne vom putea descurca în tentativa noastră de a acumula cât mai multe puncte pentru România în Cupa Cupelor.

– Peste cât timp putem vorbi de o echipă de provincie, precum HCM Roman, care să se bată la titlu?

– Greu de spus, în condițiile de criză financiară. Deocamdată trebuie să scoatem maximum din jocurile pe care le avem în acest an. Eu zic că vom arăta altfel după ce vom mai întări lotul cu două-trei jucătoare. Rămâne de văzut împreună cu domnul primar Laurențiu Leoreanu pe ce buget ne vom putea baza, dar sper ca echipa să-și depășească condiția într-un campionat, cel viitor, în care România va avea foarte multe jucătoare străine valoroase. Rămâne să le opunem forța grupului, pentru că noi suntem în stare să gestionăm o asemenea forță.

– Poate fi anul 2014 vârful de formă al jucătoarelor romașcane?

– Avem un grup de jucătoare foarte bune. La antrenamente au muncit fără menajamente, asta și pentru că atmosfera de lucru este una bună. Campionatul trecut a fost unul foarte echilibrat, dar niciun campionat nu seamănă cu celălalt. Eu sunt foarte motivat și încrezător că pot face performanță la Roman. Am întâlnit oameni sufletiști, oameni care se implică foarte mult, care fac eforturi să asigure condiții optime și sper, cu ajutorul lui Dumnezeu să avem parte de o pregătire foarte bună în această vară, astfel încât să facem față în întrecerea internă și în Europa. Sunt încrezător în conducerea Romanului, că putem face performanță, că putem forma o familie și să avem parte de condiții foarte bune de pregătire care să ne ducă spre un obiectiv cât mai bun. Eu sper să fie vârful de formă în 2014, adică să se depășească performanțele ultimilor ani.

– Jucați ambele meciuri la Roman cu suedezele de la Skuru? Cât contează terenul propriu în cupele europene?

– În cupele europene sunt jocuri atât de echilibrate, contează și terenul propriu, dar nu este principalul factor de a câștiga un meci. Vom avea nevoie de un joc exact, va trebui să luptăm pentru fiecare minge și numai cu determinare totală vom putea obține victoriile care ne trebuie pentru accederea în fazele superioare din cupele europene.

– Va urma un campionat în care cel puțin trei echipe au anunțat că se vor bate la titlu, realizând transferuri spectaculoase: HCM Baia Mare, Corona Brașov și CSM București. Se poate strecura Romanul pe podium, printre aceste formații?

– Sper din tot sufletul, deși campionatul acesta ne vor trata toate echipele cu maximă seriozitate. Campionatul României a devenit un ”El Dorado” în care mai multe jucătoare și-au găsit echipe dispuse să plătească bani grei pentru serviciile lor. Noi rămânem o echipă modestă și muncitoare.

A consemnat Mihai STOIAN