0:00

Internetul în bandă largă va ajunge în toate cătunele din România, datorită unui proiect implementat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Conform documentelor publicate de Ministerul pentru Societatea Informaţională, în judeţul Neamţ, internetul de bandă largă va ajunge în următoarele localităţi: Poieni (comuna Piatra Șoimului), Dulceşti, Chilii (comuna Valea Ursului), Bahna, Pânceşti, Bucium (comuna Valea Ursului), Blebea (oraş Tîrgu Neamţ), Ghidion (comuna Stăniţa), Broşteni (Bahna), Muncelu de Jos (comuna Valea Ursului), Groşi (comuna Brusturi), Băhnişoara (comuna Bahna), Todireni (comuna Stăniţa), Roşiori (comuna Dulceşti), Mitocu Bălan (comuna Crăcăoani), Mesteacăn (comuna Icuşeşti), Țuţcanii din Vale (comuna Bahna) şi Ciurea (comuna Pânceşti). În aceste 18 localităţi nemţene locuiesc 10.785 de persoane, în 3.642 gospodării, dar de internet se vor folosi şi instituţiile publice, precum şi agenţii economici. După primul an de implementare va fi disponibilă o bandă între 100-300 Mbps, iar după al doilea an o bandă între 250 şi 1.050 Mbps, în funcţie de localitate.

Scopul proiectului Ro-Net este acela de a construi o reţea de distribuţie pentru internet în bandă largă în „zonele albe” din România, în vederea utilizării serviciilor electronice, promovând, astfel, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în localităţile vizate de proiect. „Zonele albe” sunt localităţi din mediul rural în care posibilitatea de conectare la internet este redusă. Conform ministerului de resort, Ro-Net va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localităţi identificate ca „zone albe”, iar mai bine de jumătate dintre fonduri vor veni de la Uniunea Europeană. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării, cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice, prin construirea unei noi reţele de distribuţie, de aproximativ 3.265 km. Valoarea totală a proiectului Ro-Net este de 85.622.190,96 euro (cu TVA), iar valoarea contribuţiei financiare nerambursabile se ridică la 57.104.477 euro. (Z.C.H.)

Articolul precedentVCM: ”Examen” cu Banatul Caransebeş
Articolul următorRoman: Se caută cupluri „de aur”