Astăzi, 7 februarie, au fost confirmate 4 din cele 5 cazuri de bolnavi cu gripă pentru care au fost trimise probe la Institutul „Cantacuzino”. Probele au fost recoltate la finele lunii ianuarie, iar după prelucrarea în laborator, institutul a confirmat virusul gripal AH1 la doi bolnavi și virusul gripal B la alți doi bolnavi, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț. Alte 8 probe de la bolnavii internați în spital săptămâna trecută, ce aveau simptomatologie de gripă, au fost trimise la „Cantacuzino” și sunt așteptate rezultatele.
„S-au înregistrat 19 cazuri de gripă, la pacienți nevaccinați antigripal. Având în vedere evidențierea circulației virusului gripal la nivel național, se recomandă continuarea vaccinării antigripale la cabinetele medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile de risc – copii și adulți cu boli cronice respiratorii, renale, metabolice, cardiovasculare, HIV sau SIDA, la gravide, la persoanele de peste 65 de ani, la copiii și bătrânii instituționalizați. Până la data de 4 februarie 2018 au fost vaccinate antigripal 20.079 de persoane din grupele de risc, de pe teritoriul județului Neamț, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. Mai există un stoc la Direcția de Sănătate Publică și la medicii de familie de 6.273 de doze de vaccin”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Virozele și pneumoniile au cunoscut o creștere alarmantă, fiind înregistrați cei mai mulți bolnavi din ultimii 5 ani. Săptămâna trecută au fost diagnosticate 2.173 de persoane, dintre care 45 au fost internate, fiind vorba despre bolnavii care s-au prezentat la spital (pediatrie, infecțioase), sau la medicul de familie. Din cei peste 2.000 de bolnavi, o treime (770 de cazuri) au dezvoltat pneumonii, din care 183 au fost internați. Majoritatea bolnavilor cu pneumonie sunt sugarii de până la 1 an.
„Evoluția infecțiilor respiratorii acute, a pneumoniilor și gripei înregistrează valori maxime față de aceeași perioadă de supraveghere epidemiologică a ultimilor 5 ani”, adaugă dr. Mirela Grădinaru. Virozele au afectat preponderent copilașii din grupa de vârstă 2-4 ani. Medicii recomandă nemțenilor, mai ales celor din grupele de risc amintite, să meargă la medicul de familie imediat ce au apărut primele simptome de viroze, pentru un diagnostic și un tratament adecvat, care să lupte cu o posibilă complicație. Antibioticele nu sunt medicamente ce se administrează în cazul gripei și, mai ales, luate „după ureche” sunt periculoase. Prima măsură de protecție este prezentarea la medicul de familie și evitarea contactului cu persoanele sănătoase. (C.I.)