pietricica turism

Perioada de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare începe din 25 februarie 2019, când școlile și Inspectoratul Școlar Neamț trebuie să afișeze numărul de clase stabilite pentru toamna acestui an.

În funcție de numărul de copii care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2019, Inspectoratul Școlar poate modifica arondarea străzilor pe școli, așa încât, teoretic, să existe un echilibru între cerere și ofertă. Practic, dacă proiectul metodologiei va trece astăzi, 14 februarie, de Comisia de Dialog Social, există șanse ca orice părinte să primească o mână de ajutor în efortul de a găsi, cu orice preț, un loc într-o școală bună pentru propriul copil. Asta și pentru că proiectul prevede ca, în funcție de planul de școlarizare de anul trecut, Inspectoratul Școlar să facă o altă arondare, dacă și baza materială a școlii o permite.

În calendarul pentru înscrierea la clasa pregătitoare este prevăzut ca, în perioada 26 februarie – 9 martie 2019, părinții să poată vizita în școli clasele în care vor urma să învețe copiii lor și să discute cu învățătorii. Ar urma ca, între 25 februarie și 22 martie 2019, să se facă evaluările nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care nu au vârsta de înscriere. Apoi, în perioada 4 martie – 22 martie 2019, părinții ar urma să completeze cererile tipizate, online sau la școala la care vor să-și înscrie copilul. Aceste cereri trebuie să fie validate de școli, după un program zilnic în intervalul orar 8-18 (luni-vineri). În 25 martie 2019, comisia națională procesează cererile tip de înscriere în clasa pregătitoare, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. Urmează ca, în perioada 26-27 martie, fiecare şcoală să proceseze cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Pe 28 martie, comisia națională procesează cererile-tip de înscriere şi repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție. Pe 29 martie 2019 se afișează la școli și pe site-ul IȘJ și pe cel al școlilor candidații înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista copiilor neînscriși după prima etapă. A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare ar urma să se desfășoare începând cu 1 aprilie 2019.

Ministerul educației naționale propune ca și anul acesta prioritate la înscriere în clasa pregătitoare să aibă copiii care sunt în circumscripţia şcolii, dar recomandă ca acest principiu să nu ducă la segregare. (C.I.)