0:00

Informaţii privind securitatea naţională vor ajunge şi la primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiparlamentÎntr-un context internaţional şi regional tulbure, cu un conflict armat la graniţele ţării, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, modificarea Legii privind securitatea naţională nr. 51/1991. Actul normativ modifică legislaţia în domeniu astfel încât primarii de sector ai Capitalei şi cei ai municipiilor reşedinţă de judeţ să poată beneficia de informaţii din domeniul securităţii naţionale.

Totodată, iniţiatorii arată în expunerea de motive a proiectului de lege, că va fi înlocuită sintagma „conducătorilor de consilii judeţene” cu „preşedinţilor consiliilor judeţene” pentru clarificarea în mod limitativ a beneficiarilor de informaţii prevăzuţi de art. 11 din Legea nr. 51/1991. Sunt exceptate de la dispoziţiile acestei legi acele informaţii privind securitatea naţională obţinute din străinătate de Serviciul de Informaţii Externe.

Legea nu a mai fost modificată din 2014 şi a fost concepută pornind de la realităţile existente în anii ’90, arată grupul parlamentarilor PSD şi PNL care au propus modificarea.

Informaţii privind securitatea naţională vor ajunge şi la primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Mi se pare un lucru firesc şi normal ca în momentul în care apar situaţii care vizează securitatea şi siguranţa cetăţenilor din Piatra-Neamţ să fiu informat în legătură cu aceste riscuri. Aşa cum prefecţii şi preşedinţii de Consilii Judeţene, care nu sunt certaţi cu legea, primesc aceste informaţii, este absolut normal să le primească şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ. Este vorba, până la urmă, de a preveni din timp apariţia unor situaţii de risc, mai ales în contextul presiunii şi situaţiei existente la nivel internaţional”, a declarat primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea.

Unul dintre aspectele luate în calcul în momentul modificării a fost faptul că în multe dintre municipiile reşedinţă de judeţ există şi obiective strategice legate de siguranţa naţională aflate în administrarea primăriilor.

Angela Croitoru

Articolul precedent 21 de centimetri de zăpadă pe Ceahlău
Articolul următorFOTO. Ziua Națională a Românei marcată în avans la Colegiul ”Gheorghe Cartianu”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.