Inflația a trecut de 10% în luna martie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCriza economică se adâncește și semnalele de alarmă încep să se audă din ce în ce mai clar. Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că inflația în luna martie a acestui an a ajuns la 10,15%, în creștere față de 8,53 în luna februarie. Este cel mai ridicat nivel al inflației din anul 2005 încoace.

Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%. Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 9,6%„, se spune în comunicatul INS citat de Agerpress. Raportul nu este optimist nici în ceea ce privește evoluția imediat următoare, prognoza actuală presupunând o accelerare a inflației în luna aprilie, „la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie”. Abia de la acest moment, se estimează că vom vedea o scădere a inflației până la finalul anului 2022.

Mai simplu spus, INS confirmă ceea ce oamenii știu deja: viața este mai scumpă, fapt ce se simte de fiecare dată când se merge la cumpărături. Fie că este vorba despre alimente sau combustibil sau alte produse, inflația înseamnă prețuri mai mari. Rămâne de văzut dacă măsurile anunțate de guvernul Ciucă vor avea un impact asupra acestor probleme.

Vlad B.

Articolul precedentAsociația Ținutul Răzeșilor anunță deschiderea apelului de selecție pentru măsura M1/6B – Investiții pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului GAL
Articolul următorFOTO. Incendiu în garajul unei case din Piatra Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.