ciocan justitieLa termenul din ziua de 27 iunie, Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cel care va da sentința definitivă în dosar, a decis să menţină măsura controlului judiciar pentru toţi cei 4 inculpaţi cel puţin până în luna august.

„Fixează termen intermediar pentru verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive a controlului judiciar la data de 18 august 2016, Sala Secţiilor Unite – 103, începând cu orele 09,00 cu citarea apelanţilor intimaţi inculpaţi Sandu Gabriel, Cocoş Dorin şi Ştefan Gheorghe. Fixează termen pentru judecarea apelului la data de 19 septembrie 2016, Sala Secţiilor Unite – 103, începând cu orele 09,00”.

Cât priveşte judecata pe fond, niciunul dintre inculpaţi nu a dat declaraţii la termenul de ieri. Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu n-au dorit să vorbească, iar Nicolae Dumitru a invocat dreptul la tăcere. La rândul său, Gheorghe Ştefan şi-a motivat refuzul de a da declaraţii prin angajarea unui nou avocat, care nu a avut timp să studieze dosarul.

În schimb au vorbit procurorii, care au criticat pedepsele primite în primă instanţă: Gheorghe Ştefan – 3 ani de închisoare, Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş – câte 2 ani de închisoare, iar omul de afaceri Nicolae Dumitru – 1 an şi 6 luni cu suspendare. Asta în ciuda faptului că anchetatorii au probe care dovedesc că fiecare din cei 4 inculpaţi a primit sume de ordinul milioanelor de euro pentru încheierea a două contracte de închiriere licenţe Microsoft în anii 2004 şi 2009.

Iar dacă ceilalţi 3 inculpaţi au dat declaraţii complete în faza de urmărire penală şi au făcut denunţuri, Gheorghe Ştefan a susţinut constant că este nevinovat, ceea ce i-a iritat pe procurori.

„Atitudinea şi poziţia constant disimulatorie şi nesinceră abordată pe parcursul întregului proces penal de către inculpatul Ştefan Gheorghe ar fi trebuit să fie sancţionată mai sever în condiţiile în care corupţia se impune a fi considerată un fenomen infracţional cu un grad sporit de pericol social”, precizează anchetatorii în motivele de apel.

Articolul precedentUn cal, un porc şi o oaie – arşi de vii din cauza furajelor
Articolul următorDIICOT: Percheziţii la persoane bănuite de trafic de minori
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.