0:00

Început de an școlar la LPS Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Clopoțelul a sunat luni și pentru elevii, cadrele didactice și auxiliare ale LPS Piatra Neamț. Liceul pietrean are deja în componență sportivi valoroși la toate disciplinele. Ambițiile sunt mari în anul școlar 2013-2014, deoarece liceul pietrean dorește să revină în prim-planul atenției cu echipele de handbal și cu cele de volei. Sporturile individuale s-au evidențiat, în anul școlar trecut, în special canotajul și atletismul, cele două sporturi având la activ performanțe realizate de elevi ce vor conta, cu siguranță, în clasamentul Sportivului anului 2013. Ca o încununare a reputației LPS Piatra Neamț, profesorul Dan Gavril, este, din acest an, directorul tehnic al naționalei masculine de volei a României.

Atletismul a confirmat în 2013

La începutul anului școlar, profesorul Dan Gavril, directorul LPS Piatra Neamț, a ținut să ureze ”Un an școlar bun și plin de realizări pe toate planurile” tuturor celor implicați în procesul de învățământ și să premieze elevii care s-au evidențiat în sporturile individuale: atleta Lenuța Burueană, canotoarele Dorina Otea și Ana Maria Grăpinoiu, precum și canotorul Nicu Bocancea. Invitați la eveniment au fost profesoara Magda Melinte, reprezentanta ISJ Neamț, Adrian Grigoraș, viceprimarul municipiului Piatra Neamț și Vasile Ouatu, reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administrație al LPS.

Lenuţa Burueană a devenit dublă campioană la Campionatele Naţionale de juniori II, desfăşurate la sfârșitul lunii Iulie, la Bucureşti. Aruncătoarea pietreană a câştigat aurul la disc şi greutate. „S-a concentrat bine de tot şi aşa ne-a reuşit şi discul. Am spus înainte de Naţionale că vom încerca să le câştigăm pe amândouă. Discul a fost cel mai important pentru noi. Rezultatul este un fel de reabilitare pentru Mondiale”, a declarat antrenorul pietrencei, Dan Cojocaru. La disc, Lenuţa Burueană a fost urmată de Carla Sescu, de la LPS Roman (antrenor Emilian Floroiu), cu o aruncare, care a măsurat 46,21 metri. CS Ceahlăul a mai obţinut o medalie la Naţionalele juniorilor II, prin Raluca Aparaschivei. Alergătoarea a ocupat locul trei la 2.000 metri obstacole, cu 7:21.33, cel mai bun rezultat personal din acest sezon.

Lenuţa Burueană a mai câştigat o medalie de aur şi una de bronz la Jocurile Balcanice pentru juniori II, desfăşurate la începutul lunii august în Turcia. Aruncătoarea de la CS Ceahlăul – LPS Piatra Neamţ a confirmat revenirea în proba de disc, în care câştigase şi titlul naţional. La Balcaniadă, atleta de 17 ani a reuşit o aruncare mai valoroasă: 46,39 metri. Pietreanca a câştigat categoric discul, în care toate încercările sale au fost de locul I. „M-am simţit foarte bine la disc, deşi nu a fost o competiţie lipsită de emoţii. Mai erau două aruncătoare de 46 metri. Eu am reuşit să mă concentrez mai bine şi mi-a ieşit un concurs foarte bun”, a declarat aruncătoarea pietreană, după evoluția la Campionatele Balcanice. Ea a reuşit să o învingă la disc pe muntenegreanca Kristina Rakocevic, care câştigase Festivalul Olimpic al Tineretului European înainte cu două săptămâni de campionatul balcanic. Aceasta a depăşit-o, în schimb, la greutate, probă care i-a revenit, conform aşteptărilor, campioanei mondiale, turcoaica Emel Dereli, cu 18,97 metri. Pietreanca a fost a treia, cu 15,33 metri, dar a adus 22 de puncte României, care s-a clasat prima pe națiuni. „A ieşit aşa cum ne-am propus. A concurat hotărâtă să câştige discul. Nu a fost la fel de motivată la greutate, dar proba a urmat la nici jumătate de oră de prima”, a precizat antrenorul Dan Cojocaru.

Motive de bucurie pentru canotori

Elevii antrenorilor pietreni Valentin Gavril şi Elena Stan au avut și ei motive de bucurie în toate concursurile de canotaj: Antonia Cerbu şi Andreea Sticea (campioane mondiale), Dorina Otea şi Ana Maria Grăpinoiu (campioane europene şi balcanice), performanţe la care se adaugă şi numeroasele medalii adjudecate pe plan intern. Dorina Otea încă deţine titlul de cea mai valoroasă sportivă a anului în Neamţ, în vreme ce Ana Maria Grăpinoiu reprezintă tânăra speranţă a canotajului nemţean. „Sunt rezultate deosebite obţinute de sportivii noştri, mai valoroase decât cele izbutite în ediţia precedentă şi chiar mai bune faţă de cele reuşite, la fiecare sezon în parte, în ultimii 25 de ani“, a ţinut să menţioneze profesorul Valentin Gavril. La începutul lunii septembrie, la Belgrad, Dorina Otea (la junioare I) şi Ana Maria Grăpinoiu (la categoria junioare II) au devenit campioane balcanice. 4 vâsle a fost proba în care fiecare dintre cele două canotoare şi-au  adjudecat locul I. „Rezultatele vin să confirme sprijinul pe care l-am primit de la Consiliul Judeţean Neamţ, sperând totodată că ni se vor alătura, din nou şi cei de la Consiliul Local Piatra Neamţ“, a adăugat profesorul Valentin Gavril.

Canotorii pietreni vor reveni în concursurile oficiale, pentru ultimele întreceri programate pe apă, în acest an. Între 17 şi 20 octombrie, la Orşova este anunţată o nouă întrecere gen Regată Internaţională, dedicată lui Zoltan Benedek. În noiembrie, la începutul lunii, echipa canotorilor de la LPS şi CS Ceahlăul Piatra Neamţ se vor întrece la Cupa Federației Române de Canotaj.

Început de an școlar la LPS Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Început de an școlar la LPS Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Început de an școlar la LPS Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentEnache nu agrează pariurile
Articolul următorA. I. Zissu, scriitor evreu născut la Piatra Neamţ: Condamnat pe viaţă pentru activitate sionistă