Astăzi, 4 martie, se desfășoară prima probă din simularea examenului la Bacalaureat, la Limba și Literatura Română.
Atât profesorii asistenți care vor supraveghea modul de desfășurare a simulării în sălile de clasă, cât și profesorii evaluatori sunt instruiți în legătură cu procedura de urmat.
Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii sunt primiți și așezați în bănci; repartizarea elevilor pe săli se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul unității de învăţământ. Probele din cadrul simulării naționale încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării este de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Asistentii vor informa elevii asupra faptului că redactarea rezolvării subiectelor va începe de pe a doua pagină a primei foi tipizate.După finalizarea fiecărei probe scrise, în limita maximă a timpului alocat acesteia, elevii predau lucrările asistenților, care le verifică.
După ce îşi încheie lucrările, elevii numerotează foile, sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini. La predarea lucrărilor, asistenții barează cu litera Z spațiile nescrise, verifică numărul de pagini şi îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează elevii.
Pentru secretizarea și securizarea lucrărilor colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora făcându-se automat în platforma destinată evaluării digitalizate. Colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, conținând datele personale ale elevului, se sigilează și se secretizează. Secretizarea casetei de identificare se realizează cu etichete, nu cu lipici.
Lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click, iar corectarea se face pe platforma digitală. Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, nu sunt trecute în catalog și nu influențează în nici un fel rezultatele elevilor.
Situația în Neamț
Conform unui comunicat al ISJ Neamț, la nivelul județului „sunt înscriși pentru a susține simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat 2024 un număr de 3369 elevi. (…) Au fost organizate 34 centre de examen și un centru zonal de evaluare.
Angela Croitoru