0:00

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare. Copiii nu mai pot fi înscriși direct în clasa I, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎncepând cu 27 februarie, părinții a circa 4.300 de copii (recenzați de Inspectoratul Școlar Județean – n.red.), din Neamț, pot începe demersurile pentru înscrierea în clasa pregătitoare. De miercuri, 22 februarie, școlile și Inspectoratul Școlar vor trebui să afișeze, la sediile și pe site-urile proprii, programul de completare a cererilor tip de înscriere. Pentru anul viitor școlar, așa cum a anunțat Florin Dimon, inspector școlar pentru învățământul primar, au fost pregătite 198 de clase, cele mai multe fiind în mediul rural, unde sunt așteptați să intre în învățământul primar aproximativ 2.600 de elevi, comparativ cu mediul urban, unde sunt așteptați să-și ia locurile în bănci în jur de 1.570 de „boboci”. Diferența până la 4.300 ar trebui completată cu copiii „stranierilor” care se întorc în țară. Una dintre noutățile acestei „ediții” de înscriere ar fi aceea că părinții nu-și vor mai putea înscrie copiii direct în clasa I. ”Anul acesta, ca și anul trecut, se regăsește doar clasa pregătitoare, nu se mai face vorbire despre clasa I, cum se făcea în anii precedenți. Anul trecut, spre exemplu, pentru înscrierea direct în clasa I, părinții care nu au vrut să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare a venit o procedură și s-a spus la momentul respectiv că este pentru ultima dată când se mai accceptă înscrierea direct în clasa I. Până acum, metodologia face referire doar pentru înscrierea în clasa pregătitoare”, a precizat inspectorul Dimon.

Și anul acesta, evaluarea psihosomatică, pentru copiii care nu au îndeplinit vârsta necesară înscrierii în clasa pregătitoare (copii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie), va fi realizată tot de specialiști de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, în două etape. Prima va fi în perioada 23 februarie – 2 martie, iar cea de-a doua, pentru copiii care nu au trecut de prima evaluare, se va organiza, la solicitarea părinților, în toamnă. Posibilitatea unei noi evaluări e motivată în metodologie cu faptul că, ”după un interval de timp, de aproximativ 6 luni, din punct de vedere psihosomatic, schimbările care intervin la vârsta de 5-6 ani sunt continue și, în unele situații, alerte”.

Calendarul înscrierii în învățământul primar, cât și proiectul metodologiei înscrierii pot fi consultate, aici – http://www.isjneamt.ro/site/dezbatere-publica-proiect-inscrierea-copiilor-in-invatamantul-primar-in-anul-scolar-2017-2018/ (T. Marian)

Articolul precedentNeamț: Două tipuri de vaccin lipsesc din stocurile DSP
Articolul următorTrafic fluidizat în Primăria Târgu-Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.