• fabrica avea un depozit de nitroceluloză, un amestec mai puternic decât trotilul
Spre deosebire de incendiul de la Piaţa Centrală din Piatra Neamţ, a cărui cauză nu se cunoaște nici acum, la fabrica de vopsea Vestel Săvineşti lucrurile par mult mai simple. Poliţiştii au recuperat filmările făcute de camerele de supraveghere, care au surprins exact momentul izbucnirii incendiului. Pe înregistrare se vede un muncitor care toarnă solvent dintr-un butoi în altul şi apoi flacăra produsă de autoaprinderea pungii de gaz create în interiorul halei. O operaţiune de acest gen se face în mod obişnuit în orice fabrică de profil, cu respectarea obligatorie a unor condiţii.
”Nu-mi explic cum de a greşit, aş vrea să am un răspuns”, ne-a declarat Dan Romaniuc, patronul firmei Vestel. ”E un om care lucrează aici de ani de zile, nu e începător, ştie care sunt regulile la manipularea substanţelor inflamabile. Chiar m-am ocupat să fie totul în ordine, am contracte de ani de zile şi pe linie PSI, şi pe linie de securitatea muncii, cu firme specializate. Pur şi simplu nu înţeleg cum de s-a putut întâmpla”.
Pompierii au stabilit drept cauză a incendiului scânteile electrostatice. Conform normativelor de prevenire a incendiilor din cauza electricităţii statice, dispersia acestui tip de electricitate se realizează prin legarea la pământ a sistemelor echipotenţiale, neutralizarea sarcinilor, reducerea frecărilor şi umidificarea atmosferei. Probabil că nu toate aceste condiţii au fost îndeplinite când muncitorul s-a apucat de transvazat solventul. Flăcările au surpins 6 oameni în hală, însă doar 5 au scăpat cu viaţă. Un bărbat de 32 de ani din Săvineşti nu a mai putut fi ajutat şi a murit carbonizat. De asemenea, un inginer de 45 de ani, a suferit arsuri de gradul II la nivelul feţei, gâtului şi braţelor şi a fost dus la spital, direct în sala de operaţie, pentru prelucrarea plăgilor.
* Şase pompieri intoxicaţi cu fum
Pompierii au fost anunţaţi la 14,24 şi au plecat, iniţial, cu două maşini la intervenţie. La fața locului au găsit flăcări de 15 metri şi ardere generalizată. ”Având în vedere amploarea evenimentului, inspectorul şef a ordonat prezentarea la unitate a personalului din două ture de serviciu”, a declarat slt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. ”La locul intervenţiei s-au prezentat 41 de militari, ceilalţi au asigurat permanenţa în unitate. În total au acţionat 67 de cadre ale unităţii. Cele opt echipaje ale ISU (şase din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ, unul din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ şi unul din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman), împreună cu două echipaje SPSU Ga Pro Co şi echipajul SVSU Roznov, au acţionat petru stingerea incendiului din trei direcţii şi pentru evacuarea vopselurilor îmbuteliate din depozitul anexă al sediului administrativ. Militarii au alimentat autospecialele cu apă de la un hidrant subteran din apropiere, de la o pompă de distribuire a carburanţilor auto din vecinătate şi de la unitatea RAR din localitate. Pe timpul intervenţiei, având în vedere modificările direcţiei vântului, şase militari au fost uşor intoxicaţi cu fum, au fost asistaţi de către echipajul SMURD, cu medic, de Terapie Intensivă Mobilă (TIM), după care şi-au reluat poziţiile în cadrul operaţiunilor de stingere”.
* Pagube de 300.000 de euro şi pericol pentru toată zona
Pagubele estimate de către reprezentanţii Vestel sunt la 300.000 de euro, bani pe care este posibil să-i recupereze de la firma de asigurări. Poliţiştii au deschis un dosar penal în cauză şi fac cercetări pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi nerespectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă. În primă fază va fi cercetat muncitorul care a manipulat recipientele cu solvent, dar este posibil să fie considerat responsabil şi şeful său, care ar fi trebuit să se asigure că întregul proces tehnologic are loc în condiţii optime.
Chiar dacă din fabrica Vestel n-a rămas mare lucru, cel mai important lucru pe care l-au reuşit pompierii a fost protejarea depozitului de nitroceluloză, un amestec de acid azotic, acid sulfuric şi ulei, folosit la prepararea nitrolacurilor. Dacă focul ar fi ajuns la depozit şi dacă s-ar fi produs temperatura de explozie (3.100°) întreaga zonă ar fi fost distrusă. Nitroceluloza explodează o dată şi jumătate mai puternic decât trotilul, iar viteza de propagare a detonaţiei este de 6.300 m/s.
Cristina MIRCEA