reclama autocenter

lei noi

Comparativ cu primul semestru din anul trecut, anul acesta, în perioada ianuarie – mai 2013 s-au încasat mai mulți bani la bugetul de stat consolidat, valoarea încasărilor ridicându-se la 412,75 milioane de lei. Defalcat, la bugetul asigurărilor sociale de stat s-au adunat 166 milioane de lei, iar la bugetul asigurărilor de sănătate s-au încasat puțin peste 66 milioane de lei. În aceeași perioadă, Direcția de Finanțe Neamț a emis somații pentru debite în sumă de 92 milioane de lei și a încasat 34,88 milioane lei din popriri pentru debite. De asemenea, până la începutul lunii iunie, peste 10.000 de nemțeni și-au depus declarațiile de venituri. Amenda pentru nedeclararea venitului din activități independente, contracte de închiriere și contracte civile este între 50 și 500 de lei.

Noutăți legislative de la finanțe

Data de 1 iulie vine cu serie de modificări legislative în domeniul finanțelor publice. Conform reglementărilor Ministerului Finanțelor s-a impus o nouă condiție obligatorie care trebuie îndeplinită pentru ca o persoană juridică să fie definită ca microîntreprindere și anume: respectiva persoană juridică să nu se afle în dizolvare cu lichidare, înregistrată în Registrul comerțului sau la instanțele judecătorești. Totodată, sub incidența impozitului pe venitul microîntreprinderilor nu intră persoana juridică nou înființată care intenționează să desfășoare activități în domeniul bancar, activități în domeniul asigurărilor și reasigurărilor sau în domeniul jocurilor de noroc, consultanței și managementului. O altă reglementare legislativă din domeniul finanțelor publice prevede că, începând cu 1 iulie 2013, orice persoană juridică străină care își desfășoară activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente din România, are obligația să stabilească unul din aceste sedii ca permanent desemnat să îndeplinească obligațiile fiscale.

Taxarea inversă pentru cereale va  rămâne în vigoare, până pe 31 mai 2014, dar cu condiția obligatorie ca atât furnizorul, cât și beneficiarul să fie înregistrați ca plătitori de TVA. Tot de la începutul lunii viitoare, valoarea minimă a mijloacelor fixe se va modifica și va fi majorată de la 1.800 la 2.500 de lei. Acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate de întreprinderile mici și mijlocii și elaborarea Ghidului Solicitantului se va face într-o primă sesiune de depunere a cererilor valabilă până pe data de 31 octombrie 2013. Cererile de acord pentru ajutorul de minimis se vor depunde de această dată direct la Ministerul Finanțelor, iar iar bugetul maxim al schemei de ajutor este de 400 milioane de lei.

Irina CĂLIN

Articolul precedentMihai Eminescu – Glossa
Articolul următorProiecte câștigate