0:00

Unul din cele 18 accidente de muncă produse în Neamț, în luna iunie 2022, a fost mortal. Victima lucra la o firmă de exploatare forestieră, domeniu în care, după transporturi și construcții, se întâmplă cele mai multe astfel de tragedii.

Încă un accident de muncă mortal în Neamț. De ce încă se produc astfel de tragedii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiEste al 8-lea accident de muncă mortal din acest an, din care 5 s-au produs doar în luna mai. Concluzia de principiu după anchetele efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț este neaplicarea și nerespectarea regulilor minime de protecție a muncii. „O parte din anchete au fost finalizate și concluziile au fost transmise organelor de cercetare penală, acolo unde a fost cazul, o parte sunt în curs de cercetare. Dar, ca o concluzie generală, se ajunge în astfel de situații fiindcă angajatorii nu se preocupă suficient de prevenire, de instruirea lucrătorilor privind riscurile de la fiecare loc de muncă, de întocmirea și popularizarea planului de securitate și sănătate în muncă – obligatoriu pentru orice angajator. Practic, legislația impune o serie de cerințe minime de protecție în muncă! De pildă, asigurarea echipamentelor de protecție și utilizarea acestora”, a declarat Elvis Sîsînă, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț, la conferința de presă de miercuri, 13 iulie. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente din luna iunie țin de utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, căderea de la acelaşi nivel sau de la mică înălţime şi accidentele de circulaţie.

Au fost controlate 80 de firme, luna trecută, s-au constatat 67 de nereguli și s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere. Pentru cele mai grave abateri 51 de angajatori au fost sancţionaţi cu 56 de avertismente contravenţionale şi 11 amenzi în cuantum de 40.500 lei.

În această perioadă se derulează și un control de tip campanie în construcții. În perioada aprilie-iunie au fost verificate 25 de firme, la care lucrează  544 de salariaţi, iar 17 dintre angajatori au fost sancționați cu 19 avertismente contravenționale și 5 amenzi în valoare de 24.000 lei. „Cea mai gravă abatere constatată în continuare la acțiunile de control din construcții este neasigurarea schelelor”, a mai precizat sursa citată.

C.I.

Articolul precedentUn boiler a explodat şi-a fost proiectat pe şosea
Articolul următorUn băiețel de 13 ani, tăiat cu toporul la mână, internat la Iași