zi libera

Actualizare:  Conform România TV, propunerea unor aleși ca ziua în care sunt sărbătoriți Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elenasă fie declarată zi liberă a fost respinsă de ambele camere ale Parlamentului, cu un rezultat categoric: doar 14 voturi pentru adoptare, 3 abțineri și 284 de voturi împotrivă.

**********

Prima și a doua zi de Rusalii sunt, potrivit legislatiei muncii, zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest an, aceste zile pică pe 31 mai și 1 iunie, așa cum este stabilit în calendarul ortodox. Prin urmare, salariații care au un program de lucru obișnuit, de luni până vineri, se vor bucura cu această ocazie, de un weekend prelungit.

În prezent, angajații se pot bucura, anual, de 12 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii. Următoarea sărbătoare legală în care nu se lucrează este 15 august (Adormirea Maicii Domnului), însă anul acesta, cade sâmbăta. Astfel, angajații vor beneficia iar de o zi liberă abia pe 30 noiembrie (luni), cu ocazia Sfântului Andrei. În afară de acestea, până la sfârșitul anului, românii se vor mai bucura de încă două zile libere, Ziua Națională a României (marți, 1 decembrie) și prima zi de Crăciun (vineri, 25 decembrie). În total, 2015 aduce salariaților doar opt libere legale în timpul săptămânii. Zilele libere sunt acordate de către angajatori, iar cei care își cheamă salariații la muncă, cu ocazia sărbătorilor legale, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.