0:00

Încă o ploaie torenţială peste judeţ: 75 l/mp, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* “Întâi vin ploile, pe urmă comisiile şi noi ne descurcăm tot cum putem”, a declarat primarul de Războieni

Avertizările meteorologilor s-au confirmat, din nou, mai ales în zonele din nordul şi centrul judeţului, unde a plouat torenţial în noaptea de joi spre vineri, cantităţile de apă măsurate depăşind 75 de litri pe metrul pătrat la Drăgăneşti. Primarul comunei, Petrică Bistriceanu, susţine, însă, că din informaţiile lui rezultă că s-ar fi depăşit 100 l/mp, în intervalul 23-04, şi că „apa a intrat în curți, băltește pe terenuri, însă nu a ajuns în case”.

Şi la Ţibucani a plouat continuu, precipitaţiile n-au afectat gospodăriile, dar au „spălat” toate drumurile balastate, după cum a declarat primarul Ioan Sârbu.

Cantităţi mari de apă au căzut şi peste Răuceşti, Brusturi, Girov şi Dulceşti, fiind afectate gospodării şi drumuri din 11 localităţi.

Din datele centralizate până ieri rezultă că 139 de curţi şi fântâni au fost mâlite – 75 din comuna Brusturi (satele Brusturi, Târzia şi Poiana),  57 din Răuceşti (satele Ungheni, Săveşti, Oglinzi şi Răuceşti) şi 7 în comuna Drăgăneşti (satele Orţăşti şi Drăgăneşti).  De asemenea, în comuna Girov au fost afectate porţiuni de drum judeţean, comunal şi sătesc, în lungime totală de 8 km.

Din cauza furtunii au cedat 5 posturi de transformare din Davideni, comuna Ţibucani, şi localitatea a rămas fără curent electric. Echipele de intervenţie încă lucrau, ieri la prânz, pentru remedierea defecţiunilor. În schimb, la Şoimăreşti şi Drăgăneşti, unde de asemenea au fost afectat 3 posturi de transformare, specialiştii E-ON au rezolvat problemele încă de ieri dimineaţă.

În toate localităţile în care a plouat abundent, oamenii – ajutaţi de pompieri şi de angajaţii SGA – lucrează continuu la scoaterea apei din beciuri şi anexele gospodăreşti. Cel mai mult este de lucru la fântâni, unde trebuie evacuată apa, pus dezinfectant, apoi scoasă din nou toată apa şi abia după ce se umple iarăşi puţul se poate consuma, dacă specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică stabilesc că s-au atins din nou parametri optimi şi apa poate fi declarată potabilă.

În paralel, subprefectul de Neamţ a dispus ca atribuţiile celor două comisii, constituite pentru inventarierea şi evaluarea pagubelor, să se extindă în Drăgăneşti, Grumăzeşti, Dobreni şi Războieni, afectate de precipitaţii.

Faptul în sine nu l-a umplut de speranţă pe primarul de Războieni, Bogdan Sebastian Ţarălungă, care ne-a declarat: “Întâi vin ploile, pe urmă comisiile şi noi ne descurcăm tot cum putem. Anul trecut am avut 12 comisii de evaluare, toate au venit, au adunat, au calculat şi nu am văzut niciun leu. Acum a plouat foarte mult la noi, au fost scurgeri importante de pe versanţi, apa a intrat în două, trei gospodării şi a stricat, pe diverse porţiuni, drumurile săteşti, dar  nu mă plâng, că nu-mi foloseşte la nimic. Oricum am constatat că se aplică foarte bine zicala «Du-te în sat şi dă de veste, vino acasă fă cum poţi!», aşa că ne bazăm doar pe forţele noastre.Să ne ferească Dumnezeu de mai rău, că prea ne-am obişnuit să vorbim de «potop» şi «nenorocire» la orice ploaie torenţială, de parcă n-a mai fost”.

Nici pentru week-end meteorologii nu prognozează îndreptarea vremii. Sunt posibile noi precipitaţii, scurgeri de pe versanţi şi viituri pe râurile mici.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentValeriu Andrița, incompatibil via ANI
Articolul următorFrământări de iulie superior