Controversele privind criteriile de acordare a burselor școlare, ivite după publicarea noilor reguli, face ca la mai bine de două săptămâni de la începerea școlii situația să nu fie clară. Motiv pentru care într-o instrucțiune din 26 septembrie Ministerul Educației a transmis în școli noi precizări, în nu mai puțin de 16 puncte, care să lămurească numeroasele întrebări venite de la școli, părinți, elevi.
Cele mai multe discuții au fost pe bursele olimpice și pe cea de merit, dar și pe cea socială. De pildă, ME lămurește acum ce înseamnă cei 30% beneficiari ai bursei de merit dintr-o clasă și la ce se încadrează elevii cu premii la competițiile agreate de minister. La punctul 13 din adresa ministerului se menționează: ”În aplicarea prevederilor art.7, în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși elevii cărora trebuie să li se acorde bursă de merit pe baza criteriilor definite la lit. d), e), f) și g), lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”. Situațiile prevăzute la art 7 sunt următoarele: ”d) elevilor care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru, precum și elevilor care fac parte din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale; e) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru; f) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru; g) elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice”. Clarificări pe acest subiect sunt și la punctul 15.
O altă clarificare necesară este cea referitoare la faptul că și elevii școlarizați acasă sau la spital se încadrează în bursa socială, potrivit punctului 16: „Prevederile art.10, alin.(1), lit.b) se referă exclusiv la elevii minori”, potrivit adresei de ieri. Iar aceste prevederi sunt: ”Art. 10. — (1) Bursa socială se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații: b) elevi minori, respectiv elevi în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, a căror familie realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii”.
Reamintim că termenul de depunere a documentelor necesare oricărui tip de bursă este 6 octombrie.
Adresa transmisă în școli de Ministerul Educației este următoarea:
Instructiune-burse-31027-edpC.I.
Buna ziua nu sunt de acord să verifice veniturile la părinți daca are dreptul la bursa medicala
Cum vor fi stimulați elevii de clasa a noua care au terminat clasa a opta cu medii peste 9,50si nu sunt cuprinși în cei 30% , cu media de admitere?
Nu-i intereseaza,copil care a terminat clasa a VIII a cu media de 9.78 nu poate avea bursa(a muncit pentru a-și cumpăra anumite chestii pe care eu ca părinte singur nu pot sa i le ofer întotdeauna) .Nu inteleg de ce se ia in calcul admiterea, dacă ei au luptat un an pentru aceste note (admitere-emotii,română -subiectiv ,profesori directori nepăsători și incompetenți ).”Doamna” ministra =0 distrugand visul ,gandirea,motivația unor copii ,mergeți și dati-vă demisia.
RUSINE!
Bataie de joc la adresa copiilor de clasa a IX-a.
Fiica mea a terminat clasa a VIII- a cu media10, la evaluare din cauza emoțiilor si presiunii examenului a obtinut media9,12 și nu se încadrează la bursa de merit.
Copil cls a IX- a la alt liceu mai slab are bursa de merit cu media 6 la evaluarea națională.
Copii noștri au fost discriminați și umiliti de asa ziși ” ministri” care promovează mediocritatea ( cică bursa de merit cu media 6) și mamele minore
RUȘINE!