În urma semnalelor din Ceahlăul®, Controale la Complexul Muzeal Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Consiliul Județean a declanșat o verificare la Cetatea Neamț, coordonată de vicepreședintele Emilia Arcan
* aceasta se va extinde la toate obiectivele Complexului Muzeal
* o parte dintre reclamațiile împotriva angajaților de la Cetate se confirmă

Scandalul – fabricat sau nu – de la Cetatea Neamț în legătură cu mai multe nereguli privind gestionarea banilor încasați în diferite moduri de la vizitatori a intrat în faza anchetei de la Consiliul Județean. Pe  post de investigator a fost Emilia Arcan, vicepreședinte CJ, însoțită pe post de asistent de Dorin Ciprian Nicola, directorul interimar de la Complexul Muzeal Neamț. Joi dimineața s-a luat contact cu materialul apărut în ziarul nostru, s-au convocat responsabilii și spre după amiază s-a trecut la cercetări la fața locului, adică la Târgu Neamț. Pe lângă cei doi mai sus amintiți au fost convocate și niște specialiste în resurse umane și contabilitate. Primul pas l-a constituit o ședință cu angajații, apoi s-au cerut toate intrările și ieșirile contabile, s-a trecut la numărarea banilor din ziua respectivă. S-au auzit și voci, feminine în special, mai ridicate.

Prima declarație, la cald, a doamnei Arcan, pare să confirme esența scandalului. Evident, este luată și o distanță rezonabilă, la fel ca în comunicatele DNA, pentru a nu încălca prezumția de nevinovăție: „În urma sesizărilor făcute atât în presa locală, cât și în urma mai multor reclamații venite pe adresa Consiliului Județean, am hotărât să ne deplasăm astăzi aici, împreună cu doamnele de la Resurse Umane și de la Financiar-Contabilitate, astfel încât să ne convingem despre cele relatate în presă. La prima vedere constat că ar fi ceva probleme, iar mâine dimineață, începând de la gestionar, până la contabilul de la muzeu, șeful de zonă, vor fi chemați la Consiliul Județean unde vom face o analiză mai aprofundată, în sensul că nu cred că iese fum, dacă nu ai făcut foc. Pot spune că 80% din cele semnalate în presă sunt adevărate”, ne-a declarat Emilia Arcan.

Omul care a declanșat scandalul, despre care se spune că ar fi un vârf de lance nu numai în acest scandal, Iancu Daniel, personal custode, a declarat că el a făcut mai multe referate în ultima perioadă despre situația de la Cetate, dar nimeni nu a luat nicio măsură.

În urma semnalelor din Ceahlăul®, Controale la Complexul Muzeal Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Evenimentul cu pricina, pe care l-a relatat ziarul Ceahlăul, s-a petrecut luni, 15 septembrie, nu sâmbătă. Domnul director adjunct Dorin Nicola, nu a fost în momentul acela aici, deci nu a știut ce s-a petrecut. Jumătate din declarație a fost dată de domnul muzeograf de la Roman, Adrian Ciobanu. În al doilea rând nu s-au dat numele celor care au fost prinși în Cetate, adică Adrian Ciobanu, Mihaela Ciobanu și Vasile Cucolea. Apoi, se spune că ei au ieșit cu saci menajeri cu gunoi, dar nu e adevărat pentru că ei aveau patru pungi pline cu bani. Am mai fost acuzat că am avut un comportament execrabil și că i-am făcut Hoții de la Roman. Nu este adevărat. În momentul când am intrat în Cetate am spus că alții fură și ceilalți sunt acuzați. Eu în ultima lună am fost acuzat chiar de soția domnului de la Roman că fur de la vizitatori și de la bilete, ceea ce este fals. Ei au ceva cu mine. Domnul Nicola spune că o să ia măsuri, dar eu înainte am făcut mai multe referate despre situația de aici și i-am spus să ia măsuri, dar nu s-a luat nicio măsură.

Dorin Ciprian Nicola, directorul interimar a schimbat rolul vineri, când s-a trezit el controlat la gestiunea principală: ”Suntem în plin control, ieri s-a făcut o primă etapă la Cetate, astăzi a venit audit de la Consiliul Județean la Complexul Muzeal iar luni se va face un nou control la Cetate, dar și la Casa Creangă”.

După ce a parcurs primele etape ale controlului, Emilia Arcan  a fost în măsură se facă câteva precizări: ”Există câteva probleme în privința gestionării banilor, în sensul că nu existau rapoarte de gestiune, de predare între vânzător și gestionar. Un lucru mai puțin normal îl reprezentă faptul că banii se depunea la intervale mari de timp în Trezorerie, ei fiind păstrați în fișetul de acolo. Am cerut explicații cu privire la nefuncționarea instalațiilor de turnicheți, pe care s-au plătit peste 400 de milioane și ele nu au fost deloc convingătoare. Suntem la începutul controalelor, vom merge și la celelalte puncte coordonate de Complexul Muzeal ca să vedem exact cum stau lucrurile”.

C.T. STURZU
V. BĂLĂNESCU

Articolul precedentUnii moare dar nu se preda
Articolul următorPRIMIM LA REDACŢIE AGRALIM 2014:Nemţeni între fermierii anului în regiunea de Nord-Est

2 COMENTARII

  1. IANCU DANIEL!! Dar ăsta e VERIŞORUL PRIMARULUI DE TÂRGU NEAMŢ!! V-aţi făcut fraţilor!! Consiliul judeţean ştie? Sau acoperă fapte şi persoane ce lucrează ca la poliţie?! Iar interesul e mare.
    Dragă ziarule, dar aveţi deja un articol plin de ceea ce susţineţi că se va şterge.

  2. Un scandal politic mizerabil în care, fără doar şi poate, trebuie să existe şi victime colaterale. Poate că oamenii politici ar trebui să se gândească de două ori când vor să vâre în mocirla lor ş ultima redută ce a mai rămas românilor: cultura, istoria.
    Ruşine primăriei şi persoanelor ce nu au pic de respect faţă de valorile ce ne mai ţin deasupra mizeriei provocate de interese meschine.

Comments are closed.