0:00

Anul 1985 ”a priit” din plin sportului nemțean, nu mai puțin de trei echipe promovând aproape concomitent în elita internă: două de handbal și una de volei. Toate aparțineau AS Relonul Săvinești și, potrivit jurnalistului Ion Gavrilescu, de la cotidianul Sportul, această performanță era ”ceva fără precedent în istoria vreunei asociații sportive sindicale din țara noastră. Citadela chimiei de la Săvinești a devenit și… o citadelă a sportului. Credem că nu este forțat să afirmăm că cele trei echipe care au promovat în prima divizie pot fi și ele incluse în marca fabricii, a cărei emblemă este «CALITATE – COMPETITIVITATE»”. Șefa sindicatului, Elena Pleșca, actualmente președintele Colegiului Psihologilor, filiala Neamț, declara în urmă cu 29 de ani că, ”o bună parte a muncitorilor care lucrează în combinat o formează femeile. În unele secții se practică gimnastica la locul de muncă, dar ne-am gândit să avem și echipe de performanță”. Inginerul Virgil Saveluc, președintele AS Relonul afirma că ”acum că am promovat în prima divizie, obligațiile noastre față de muncitorii care au fost mereu alături de noi sunt și mai mari. Va trebui să facem eforturi să ne menținem în primul eșalon valoric, deși nu va fi deloc ușor”.

(Ion Gavrilescu, Sportul, 3 iulie 1985)

În urmă cu aproape 30 de ani, Triplă promovare în prima divizie pentru AS Relonul Săvinești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Promovare în premieră pentru voleibaliști

Echipa masculină de volei Relonul Săvinești a ajuns la finalul stagiunii 1984-1985 pentru prima dată în categoria de elită. Turneul de accedere în prima divizie a avut loc în capitală, pietrenii reușind să-și asigure mult dorita promovare chiar înainte de disputarea ultimului meci. ”Sub bagheta unui antrenor tânăr – Dan Gavril – care a demonstrat încă o dată că este un tehnician competent și pe care se poate conta, formația de volei a chimiștilor săvineșteni a intrat între primele 12 echipe ale țării. Racordarea muncii la nivelul performanței a fost posibilă grație activității neobosiților animatori: ec. Ioan Strătilă, ing. Constantin Iftimia, Viorel Drăgan și Gheorghe Dulamă, a sprijinului permanent acordat de către directorii Valeriu Momanu și Gheorghe Țepeș, de Anica Lazăr, secretar al Comitetului de partid al CFS, de Elena Pleșca și Valer Livadaru, din conducerea comitetului de sindicat. În acest climat competitiv, au ieșit în evidență calitățile căpitanului echipei, ing. Octavian Rădulescu, un coordonator de joc care a reușit să adune în juru-i și să mobilizeze întreaga formație, fructificând în mod exemplar calitățile trăgătorului principal, tunarul formației – Nicolae Buruș, ale secundului Vasile Vițelaru, explozia și viteza de reacție ale lui Lică Sofron, experiența lui Stelian Popa, încrederea în forțele proprii ale mai puțin experimentatului Emil Radu. În momentele grele, jucătorii care au fost introduși la schimb, Ionel Căescu, Petru Boicu sau Constantin Humelnicu, au restabilit echilibrul precum și refacerea potențialului fizic al sextetului de bază, aducându-și aportul la victoriile din campionat și de la finală”.

(Alexandru Iacob, Ceahlăul, sâmbătă, 1 iunie 1985).

Relonul a promovat în divizia A în componența: E. Radu, M. Albu, C. Iacob, C. Humelnicu, L. Sofron, P. Boicu, V. Vițelaru, I. Căescu, N. Buruș, O. Rădulescu, D. Gavril (antrenor principal și jucător – 33 ani), S. Popa, R. Dumitrache, C. Roca (maseor), C. Niță (conducător tehnic).

Handbalistele au ajuns după 16 ani în prima divizie

Tot în 1985, au ajuns între cele mai bune echipe ale țării și handbalistele de la Relonul Săvinești: C. Tătaru, E. Enea-Trifan, I. Tănase, O. Florea, M. Chirica, F. Atodiresei, M. Sinăuceanu, D. Brănuț, M. Poenaru, D. Popa, M. Iulișca, A. Stoian, M. Aftode, A. Huțupanu, A. Panțâru (delegat), R. Bursuc, I. Sescu, A. Sofronia, E. Iordache Astăcioaei. ”Cine ar fi crezut că eterna «candidată» de la Piatra Neamț va produce o surpriză de proporții în acest an, când la promovare aspirau foste divizionare A ca Textila Buhuși sau CSM Sf. Gheorghe și când pietrencele își jucau șansa, în ultimele două partide, în deplasare, tocmai la o altă candidată (U CFR Craiova) și la Buhuși! Cine a urmărit însă cu atenție evoluția acestei echipe și-a dat seama că punctele ei forte se materializau tocmai în deplasare”. Dan Valentin spunea că echipa dispune de un portar foarte talentat – Daniela Popa, care-și face, în condiții grele de joc, datoria. ”Mai avem o linie de 9 metri tânără (Iulișca – Chirica – Brănuț – Sescu – Tătaru) și ambițioasă; o alta de semicerc (Bursuc – Stoian – Enea – Tănase – Florea), mai matură, reușind să înscrie multe goluri pe contraatac (golaverajul a avut un cuvânt greu de spus în final). Fetele s-au bucurat de sprijinul conducerii combinatului, al comitetului de sindicat, al conducerii secției de handbal reprezentată de ing. Traian Ciurea și maistrul Paraschiva Bordeianu, al profesorilor Ovidiu Țoc de la CSȘ Piatra Neamț și I. Ungureanu de la CSȘ Roman”.

(Alexandru Iacob, Ceahlăul, 8 iunie 1985)

În urmă cu aproape 30 de ani, Triplă promovare în prima divizie pentru AS Relonul Săvinești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Revenire în elită pentru handbaliști

La finalul campionatului 1984 -1985, șansele de promovare au surâs din nou handbaliștilor de la Relonul, în dauna favoritelor Dacia Pitești sau ASA Buzău. ”Conduși de prof. Otto Heel, băieții de la Relonul, sprijiniți de către conducerea CFS, de forurile locale cu răspunderi în sport, având animatori cu experiență în bătălii sportive decisive, precum ing. Francisc Poszon, ec. Jean Bratu, maiștrii Cezar Luca și Constantin State, au reușit un finiș de excepție terminând fără drept de apel pe locul întâi și revenind pe prima scenă handbalistică a țării. Atuurile acestui succes, constau în omogenizarea din mers a noii echipe, în care experiența «bătrânilor» Zaharia sau Cosma s-a îmbinat cu elanul tineresc al noului val reprezentat de Bursuc, Iurea, Ștot, Mucenica, State, Bucur, Pânzaru și Nicolau. De remarcat că, dintre aceștia, în afară de ultimii doi, ceilalți provin de la CSȘ nr. 1, munca profesorului Heel dând roade și aici”.

(Alexandru Iacob, Ceahlăul, 29 iunie 1985).

Au contribuit la revenirea pe prima scenă handbalistică: G. Lămășanu, C. Rusu, D. Mucenica, N. Bucur, C. Pânzaru, V. Șerban, C. Armașu, prof. N. Marin (jucător și antrenor secund), A. Ciucanu (delegatul echipei), Gh. Matache (maseor), M. Ștot, M. Iurea, C. Zăbavă, M. Zaharia, S. Bursuc, Fl. State, A. Cosma și R. Marc. Toate cele trei echipe au fost încurajate de o galerie de susținători condusă de Nicolae Găman și Vasile Grama. În vara aceluiași an, handbaliștii juniori unu ai CSȘ nr. 1 Piatra Neamț, pregătiți tot de profesorul Otto Heel, au devenit campioni naționali. Voleibaliștii mai joacă și astăzi în prima ligă, în vreme ce handbalistele și handbaliștii activează de ani buni în eșalonul secund

Articolul precedentCatalogul electronic conectează părinții la realitate
Articolul următorSportul nemțean în presă și arhive