Municipiul Piatra Neamț va avea un nou Plan Urbanistic General, actualizat ”în funcție de dezvoltarea orașului”, spun oficialii primăriei. Documentul va fi trimis la Ministerul Dezvoltării, spre avizare, și va fi valabil de îndată ce obține patalamaua.

Avantajul major al noului PUG este că, în sfârșit, e gata, după vreo 12 ani de când se lucrează la el (detalii aici), și se va ști exact unde începe și unde termină Piatra Neamț, fiindcă s-au modificat limitele orașului cu comunele învecinate și mai multe terenuri, considerate până acum în afara municipiului, au fost integrate în el.

Aici intră zona Ursuleți și o parte din Bâtca Doamnei – disputate mereu cu comuna Alexandru cel Bun, dar și strada Strămutați, la ieșirea spre Bacău, disputată cu comuna Dumbrava Roșie.

Săptămâna viitoare se depune PUG-ul la Ministerul Dezvoltării. Este ultimul aviz pe care îl mai avem de obținut în ce privește Planul Urbanistic General al municipiului Piatra Neamț. Sunt o serie de schimbări. Au intrat zone noi în intravilanul orașului, s-au delimitat clar intrările și ieșirile în și din oraș. Înainte erau câteva diferențe. De exemplu, la ieșirea din oraș spre Roman, pe o parte limita era într-un punct, iar pe partea cealaltă nu era în același punct, deci limita de proprietate era decalată. Sunt câteva terenuri din cartierul Văleni care au intrat în intravilanul orașului, la fel și în zona Fermelor, la ieșirea spre Roman. După aprobarea noului PUG, se va face și un regulament intern de emitere a certificatelor de urbanism. Odată eliberate, certificatele de urbanism vor specifica foarte clar posibilitățile, suprafața de construire, distanțe, avize, ce este în subteran, avizele care trebuie de la EON, de la gaz, etc., deci omul va pleca lămurit din Primărie, de la Direcția de Urbanism, cu ce are de făcut și pașii pe care urmează să-i facă”, a declarat viceprimarul Bogdan Gavrilescu. (E.C.)