reclama autocenter

Situația privind înființarea centrelor de vaccinare împotriva coronavirusului pentru etapa a doua încă nu este finalizată.

Inițial au fost propuse 25 de centre în 17 localități. După cum este structurată această variantă, zona Roman este cea mai puțin acoperită. Sunt 5 centre ce vor funcționa în municipiul Roman, dar în zona rurală sunt propuse centre doar în trei comune: Horia, Cordun, Săbăoani. Acestea se situează destul de aproape de Roman și la câțiva zeci de kilometri de sud-vestul județului. Locuitorilor din comune ca Valea Ursului, Bozieni, Oniceni le va fi dificil să se deplaseze până la unul din aceste centre, din cauza distanței.

Pe zona Piatra-Neamț sunt propuse centre la Dumbrava Roșie, Săvinești, Zănești, Roznov, Borlești, Piatra Șoimului. În municipiul reședință de județ vor fi 7 centre, la care pot fi arondați și locuitorii din comunele Negrești, Dobreni, dar nu numai.

Pe Valea Muntelui vor fi centre la Bicaz și la Poiana Teiului, locuitorii din această zonă putând ajunge ușor și la centrele din Pipirig, Târgu Neamț, Vânători-Neamț.

Săptămâna aceasta trebuie finalizată pregătirea centrelor, fiindcă autoritățile au anunțat că etapa a doua de vaccinare ar putea începe pe 15 ianuarie, mai devreme decât fusese programat. Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț ne-a declarat că se ia în calcul înființarea mai multor centre: „Avem și zone neacoperite suficient și vrem să înființăm mai multe centre decât cele propuse până acum. Discutăm cu primarii, zilele acestea, pentru a găsi soluții, pentru că sunt cazuri în care distanța între localități și centrul de vaccinare este și de 30 de kilometri. Până la sfârșitul acestei săptămâni trebuie să fie amenajate aceste centre și atunci vom ști exact câte și unde vor funcționa”.

În etapa a doua au prioritate la vaccinare persoanele cu boli cronice, cele cu vârste de peste 65 de ani, personalul din domeniile esențiale.

C.I.

Articolul precedentPrimul accident de muncă din 2021: Un electrician a suferit arsuri grave
Articolul următorDouă zile de ninsoare în Moldova, urmează gerul