Vestea bună este că nemțenii cu boli cronice se pot proteja împotriva gripei mai devreme, anul acesta, nu ca la Crăciun, anul trecut. Primele doze de vaccin au ajuns luni seară, 17 septembrie, aduse de distribuitor direct la ușa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț. Este pentru prima dată când Ministerul Sănătății decide să pună capăt plimbărilor DSP-urilor la București și vaccinul să ajungă în teritoriu prin intermediul furnizorului.

“Am primit o primă tranșă, de 2.400 de doze, pe care le vom împărți medicilor de familie, câte 10 doze. Noi am solicitat peste 44.000 doze de vaccin antigripal, anul acesta, nu știm câte ni s-au repartizat, dar de la minister ni s-a spus că dozele repartizate vor ajunge, în patru tranșe, până la sfârșitul lunii octombrie”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

Vestea mai puțin bună este că pisica a căzut, acum, între pacienți și medicii de familie. Aceștia din urmă spun că sunt puși, din nou, între ciocanul deciziilor de la București și nicovala nevoilor propriilor pacienți. O poziție imorală, din care principial nu pot alege cui să facă și cui nu: “Am vreo 300 de bolnavi cronic și primesc doar 10 doze?! Nici nu se pune problema: fac vaccinul în ordinea prezentării. Am și bolnavi cardiaci, am și cardiaci cu afecțiuni respiratorii, și cu diabet, ce să le spun?! Și-așa, va trebui să le dăm explicații oamenilor…”, spune dr. Cristina Rodica Pascaru.

O altă noutate, anul acesta, este debutul campaniei de imunizare antigripală în rândul populației. În octombrie, anul trecut, primele doze primite de la București au mers către personalul medical, iar cele pentru persoanele din grupele de risc – bolnavi cronic, copii, vârstnici și copii din centre de asistență – au venit în luna decembrie. Campania de vaccinare s-a derulat, astfel, în toiul sezonului gripal, dându-se peste nas scopului de prevenire, pe care vaccinarea o are, în primul rând. Nici medicii de familie din Neamț nu mai cred, acum, în promisiunile ministerului și spun că “este revoltător! Ne dau, acum, 10 doze și dau asigurări că vom primi restul pe parcurs, când?! În decembrie, în ianuarie, ca anul trecut?! Tot așa au promis acum două săptămâni, de la București, că ne dau banii neplătiți pe gărzi din luna iunie. Au spus că până la sfârșitul săptămânii ajung banii în Neamț și iată că nici până azi nu s-a întâmplat nimic. Am primit de la CAS Neamț doar 33% din luna iunie, dar restul pe iunie, iulie, august n-au mai ajuns în Neamț! Noi nu mai avem încredere, totul este o minciună, suntem tratați de parcă ne-ar vrea afară din sistem”, afirmă dr. Mihaela Carmen Covrig, președinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

DSP Neamț a cerut, anul trecut, 43.904 doze vaccin antigripal și a primit, în decembrie 2017, o tranșă de 25.144 doze, de trei ori mai mult decât în anul precedent. (C.I.)