Majorarea taxelor şi impozitelor la nivelul oraşului Târgu-Neamţ pentru  anul 2019 a dus la o dispută în cadrul consilierilor PNL. Cei cinci consilieri locali PNL și-au  împărțit voturile, trei au votat împotriva majorării ( Andrei Aciocârlănoae, Daniel Cozma şi Constantin Iliescu), iar doi au votat pentru majorare (Maria Vrînceanu şi Traian Humulescu), alături de PSD.

În condițiile în care șeful local al PNL nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, poziția celor care au votat contra este ilustrată de Daniel Cozma: „Avem un preşedinte de organizaţie. Ne place sau nu este preşedintele organizaţiei PNL Târgu-Neamţ. Dacă preşedintele PNL Târgu-Neamţ a spus ca să votăm toţi la fel, aşa trebuia să se întâmple, indiferent dacă ne place sau nu ne place. Trebuia să arătăm că suntem uniţi şi că suntemo echipă. Nu putem cheltui 70% din bugetul primăriei pe salariile angajaţilor, iar pe cealaltă parte să luăm bani de la cetăţeni prin majorarea taxelelor şi impozitelor. Trebuie respectată decizia preşedintelui PNL, să arătăm că suntem o echipă unită”.

Poziția celor doi liberali care au votat pentru mărire este ilustrată de Maria Vrînceanu: „Am pus în balanţă ce este mai important, şi anume, plata utilităţilor, ca şi primărie. Şi aici mă refer la şcoli, spital şi celelalte instituţii din subordinea primăriei, plata salariilor, ştiindu-se foarte bine că nici acum nu s-au dat salariile pentru luna octombrie. Toate acestea sunt rezultatul micşorării bugetului oraşului prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, iar Guvernul nu a compensat aceste pierderi  în niciun UAT (unităţi administrativ teritoriale). Ţin să menţionez şi faptul că, toate primăriile de oraşe din judeţ au recurs la creşteri de taxe şi impozite, cu procente mult mai mari. Din păcate, aici ne-a adus marea revoluţie fiscală invocată de Guvern – 0 lei în buzunarul cetăţeanului! Astfel de măsuri populiste, în speţă a creşterilor salariale fără un suport financiar ar trebui făcute cu mult mai multă responsabilitate. Am analizat foarte serios acest proiect de hotărâre, deoarece nicio creştere de taxe şi impozite nu ne bucură, mai ales că din anul 2014 şi până acum nu a existat nicio majorare de taxe şi impozite. Îmi asum acest vot pentru aprobarea proiectului de majorare cu 15% a taxelor şi impozitelor, aşa cum mi-am asumat şi atunci când, într-o şedinţă a Consiliului Local când s-a aprobat majorarea salariilor pentru bugetari am spus public că aceste creşteri salariale nu pot fi susţinute financiar”.

Rămâne de văzut dacă votul/opinia celor doi vechi liberali va fi acceptată de conducerea partidului, mai ales că există primării PNL care au adoptat aceleași măsuri.

 

C.T. STURZU

 

 

 

 

Articolul precedentLocuri de muncă pentru bugetari: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui – 24.11.2018
Articolul următorACTUALIZARE L3 CSM Ceahlăul rămâne pe 6 * REZULTATE COMPLETE * CLASAMENT
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.