Astăzi, 26 noiembrie, la Tribunalul Neamț s-a mai derulat un episod în dosarul medicilor ortopezi de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, acuzați că au luat șpagă de la mai mulți pacienți, de data aceasta cu dosarul în procedură de cameră preliminară.

Pe lângă lucrurile normale într-un asemenea stadiu al dosarului, a frapat o cerere inedită a doctorului Constantin Nanu. Acesta a cerut instanței permisiunea de a pleca în Italia în perioada 3-17 decembrie, pentru a o însoți pe mama sa la un control medical! Instanța a acceptat cererea, fără a intra în amănunte, deoarece nimeni nu se joacă cu starea de sănătate a cuiva.

Strict din punct de vedere al funcționalității sistemului sanitar și al încrederii unui medic în el, problema poate fi extrapolată la nivelul anterior, dar mai înalt, al unor demnitari care se operau în Austria. Aproape pare de înțeles opțiunea lor, mai ales că își permiteau. Însă când un medic și încă unul care promitea stare de sănătate contra cost, optează pentru sistemul sanitar ”din afară” când este vorba despre un membru al familiei, imaginea reală a sistemului este mult mai vizibilă. Și mai gri.

Cât despre celelalte decizii pe care instanța le-a luat astăzi, ele se referă la menținerea controlului judiciar pentru medicii trimiși în judecată. Cu excepția dr. Ghenadie Bucătaru, toți având încă interdicția de a lucra în Spitalul Județean Piatra-Neamț. Un spital în care cheamă pacienții, dar de care fug când este vorba despre propriile lor rude. ( C.M.)