reclama autocenter

Astăzi, 30 iunie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași, au efectuat 5 percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași și Suceava, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

Concomitent, pe teritoriul Italiei, a fost efectuată o percheziție domiciliară, în urma căreia a fost pus în executare un mandat de arestare preventivă emis de autoritățile judiciare italiene.

Percheziţiile au vizat activitatea infracţională, din perioada 2015 – 2019, a mai multor persoane ce au acționat pe linia traficului de persoane și de minori, prin exploatarea unor tinere minore și majore, obligate să se prostituieze, atât în România, în Pașcani, cât și pe teritoriul Italiei, în localitatea Bergamo.

Cele 20 de victime identificate erau obligate să împrumute bani de la membrii grupării pentru a-și asigura traiul zilnic, sume pentru care aceștia le solicitau dobânzi de peste 30%.

Astăzi, pe teritoriul României, urmează să fie puse în aplicare 5 mandate de arestare europene și un ordin de indisponibilizare.

„Acțiunea este efectuată în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, între România, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi autoritățile judiciare din Italia, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brescia (Biroul districtual de luptă împotriva mafiei), în cadrul operaţiunii „Bergamo”.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași.

La perchezițiile din România, au participat şi carabinieri din cadrul Comandamentului Regional al Carabinierilor din Bergamo.

Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust.

Menționăm faptul că, din anul 2019 și până în prezent, în urma cercetărilor, au fost indisponibilizate bunuri și imobile în valoare de peste 500.000 de euro. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție“, precizează comunicatul DIICOT.

Acțiunea de astăzi reprezintă o continuare a investigației care demarată la începutul lunii iunie când DIICOT anunța că Serviciul Teritorial Iași „împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au documentat activitatea infracţională a unui grup infracţional organizat, constituit din cetăţeni români care a  acţionat pe linia traficului de persoane şi de minori, respectiv exploatarea unor tinere minore şi majore, prin determinarea la practicarea prostituţiei, pe plan local în municipiul Paşcani, cât şi în Italia, localitatea Bergamo”. În data de 6 iunie, au fost arestate în acest caz 7 persoane, dintre care 6 cetățeni români și un albanez și 5 victime din Italia au fost salvate din mâna traficanților.

Angela Croitoru

Articolul precedentDefinitivarea în funcțiile de șef de secție și de laborator la Spitalul Județean Piatra Neamț
Articolul următorCod roșu de ploi în Neamț și Suceava
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.