0:00

IAȘI: Spitalul „Sf. Spiridon”, în pană de RMN de 4 ani, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDe 4 ani, sute de bolnavi de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ care au nevoie urgentă de un diagnostic în cazuri grave sunt plimbaţi prin alte spitale din oraş, relatează “Ziarul de Iaşi”. Oricât ar părea de paradoxal, cel mai mare spital din Moldova nu deţine aparat de rezonanţă magnetică (RMN), obligatoriu în numeroase cazuri specifice ce necesită un diagnostic exact. Ultimul aparat deţinut de spital a funcţionat 14 ani, s-a stricat, iar reparaţia depăşea costurile unui aparat RMN nou. De atunci au trecut pe aici numeroşi miniştri ai Sănătăţii. Cu toţii au făcut promisiuni peste promisiuni, ultima fiind cea a lui Nicolae Bănicioiu, la vizita din această lună. Preţul unui aparat RMN este între 500.000 şi un milion de euro – sumă deloc mare pentru nivelul investiţiilor medicale care se fac curent în spitale.

Ultimul aparat folosit de medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru testul cu rezonanţă magnetică a funcţionat timp de 14 ani, începând cu 1997. Însă, odată avariat, aparatul nu a mai fost reparat întrucât costurile depăşeau valoarea unui aparat nou, ajungând la aproximativ un milion de euro. Prin urmare, conducerea spitalului a înaintat mai multe adrese Ministerului Sănătăţii, primind în schimb doar promisiuni, încă nematerializate.

„Am prezentat de mai multe ori situaţia la nivelul ministerului. Am făcut solicitări şi am explicat că nu avem aparatul în spital. Ni s-a promis că se va rezolva, dar nu chiar acum… La ultima vizită a ministrului (Nicolae Bănicioiu, 3 februarie a.c. – n.r.), am adus în discuţie acest aspect, şi ni s-a spus că în acest prim trimestru al anului nu sunt resurse, dar că poate se va găsi o soluţie în cel de-al doilea trimestru“, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Deşi mulţi nu pot concepe ca un spital de talia acestuia să nu deţină aparat RMN, managerul nu vede situaţia atât de dramatic: „Totuşi, avem în spital computer-tomograf, acolo unde sunt investigate urgenţele, iar ministrul ne-a dat asigurări că vom mai primi unul performant pentru noua unitate de primire urgenţe plus un alt aparat pentru radiologie, care va fi instalat tot în UPU. Între timp, pacienţii noştri care au indicaţie pentru această investigaţie, indicată nu neapărat pentru urgenţe cât pentru constatări şi afecţiuni mai grave, merg la Spitalul de Neurochirurgie şi la Explora, unităţi cu care am încheiat un fel de colaborare“.

Articolul precedentBOTOŞANI: Accident cu poliţist, la Săveni
Articolul următorNEAMŢ: Este transferat Chirieletti la FC Ceahlăul?
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.