0:00

IAȘI: SOS PATRIMONIU – Casa SADOVEANU stă să cadă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCasa „Mihail Sadoveanu“, unul din simbolurile Iaşului, este plină de crăpături, iar structura este veche şi nu s-a mai intervenit de mult asupra ei. Oficialii Muzeului Literaturii Române sub aripa căruia se află spun că au mâinile legate. Din cauza unui proces de revendicare, ei nu pot face investiţii în consolidarea clădirii. Singurele lucrări s-au efectuat la faţada din partea din faţă a clădirii. Casa în care scriitorul Mihail Sadoveanu a locuit la Iaşi împreună cu cei 10 copii ai săi se află în pericol de prăbuşire. Tavanul şi pereţii sunt crăpaţi, structura de rezistenţă este grav deteriorată, iar faţada din spatele casei arată ca după bombardament. Deşi casa memorială din Copou, situată pe strada care poartă numele scriitorului român, aparţine Muzeului Literaturii Române, reprezentanţii acestuia mărturisesc că nu pot face nimic, deoarece casa se află în proces de revendicare, iar în aceste condiţii nu se poate interveni cu investiţii. Cel care revendică, nu doar casa, ci toată moştenirea lui Sadoveanu este nepoata Smaranda Caterina Herfurt, singura moştenitoare, stabilită în Bucureşti. Mandatarul său în acest proces este fiul său, strănepotul lui Sadoveanu stabilit în prezent în Olanda. Urmaşii doresc fostul domeniu pe care în prezent sunt clădirile şi terenurile Agronomiei şi drepturile de autor pe volumele care se vor reedita. Procesul durează de mai mulţi ani, însă cea care are de suferit este însăşi amintirea scriitorului, deoarece tot ceea ce ne aminteşte de Sadoveanu se află în această casă cu turn, unde toate obiectele expuse aparţin scriitorului. „Casa se află într-o stare de degradare avansată, are nevoie de lucrări de consolidare, peste tot sunt crăpături, însă nu putem face nimic din cauza acestui proces, prin care strănepotul revendică tot ce a avut Sadoveanu. Nu ştim cât va dura acest proces, dacă va fi sau nu câştigat, însă cert este că această casă are nevoie de intervenţii cât mai curând“, povesteşte Lăcrămioara Balint, muzeograf.

Un proces complicat

Casa memorială are o istorie aparte, deoarece în momentul în care Mihail Sadoveanu s-a mutat lângă Bucureşti cu familia, acesta a lăsat terenurile şi locuinţa în grija statului. La patru ani după plecarea sa, statul a trecut terenul în proprietatea Universităţii Agronomice, care mai apoi a introdus acest teren în domeniul public. Din acest motiv, oficialităţile municipale spun că nu au cum să reconstituie proprietatea lui Sadoveanu, acesta fiind un hop de care nu se poate trece în actualul proces şi din cauza căruia casa memorială arată jalnic şi riscă să se dărâme. „Muzeul Literaturii Române Iaşi se confruntă cu procesul de revendicare a imobilului în care a locuit Mihail Sadoveanu, proces intentat de urmaşii marelui scriitor, mai exact doamna Herfurt C. Smaranda Caterina prin procurator Herfurt Mircea Iordan. Procesul de revendicare a clădirii muzeului „Mihail Sadoveanu“ este suspendat până la soluţionarea definitivă a altui proces, de revendicare a terenului ce a aparţinut lui Mihail Sadoveanu, intentat tot în anul 2011 mai multor instituţii ce deţin actualmente acest teren. Întregul parcurs juridic, care include şi suspendarea procesului de revendicare a clădirii muzeului, plasează Muzeul Literaturii Române Iaşi în imposibilitatea legală de a realiza lucrări majore de restaurare şi consolidare. Cu toate acestea, au fost realizate în mod curent lucrări de întreţinere, iar în anul 2014 a fost refăcută faţada din faţă a muzeului. Pentru anul 2015 sunt planificate alte lucrări de întreţinere“, a menţionat Amelia Gheorghiţă, PR în cadrul Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

Ce spun avocaţii

IAȘI: SOS PATRIMONIU – Casa SADOVEANU stă să cadă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn prezent, pe fostul domeniu care cuprindea vie, teren arabil şi pădure se află cămine studenţeşti şi diferite clădiri ale Universităţii Agronomice, dar şi proprietăţi. „Aşteptăm instanţa să se pronunţe asupra cererii formulate de doamna Herfurt, aceasta a făcut o cerere de reconstituire a proprietăţii pe care a depus-o acum 10 ani pe baza Legii 247 din 2005, ca să se stabilească terenul pe care l-a deţinut Sadoveanu. Situaţia este complicată deoarece Primăria la acea vreme a făcut cu Sadoveanu un schimb de folosinţă pe patru ani, domeniul de la Iaşi a intrat în posesia statului, iar statul i-a dat lui Sadoveanu teren lângă Bucureşti. După patru ani însă, statul nu i-a mai dat terenul lui Sadoveanu înapoi, deşi există un proces verbal de preluare a domeniului la dosar pe doar cei patru ani“, a explicat Remus Moraru, avocatul moştenitoarei. Acesta mai menţionează şi faptul că Primăria a trimis răspuns că nu poate identifica terenul, deşi la dosar s-a depus şi o schiţă a acestuia. Moştenirea pentru care nepoata lui Sadoveanu a deschis procesul de revendicare este de 52.000 de metri pătraţi. Schimbul de folosinţă făcut la acea vreme între scriitor şi stat a apărut public în Monitorul Oficial, însă procesul este anevoios deoarece după cei patru ani, Ministerul Agriculturii, printr-un ordin de ministru, a dat terenul Universătăţii Agronomice. De la Primărie, revendicatorii au fost trimişi la Agenţia Domeniilor Statului, care a spus că reconstituirea se poate face. „Cei de la muzeu nu ne-au permis să facem expertiza, într-un final, instanţa a ordonat organelor de poliţie să însoţească personalul pentru expertiză. Am făcut o cerere de strămutare a procesului, aşteptăm, pe 15 avem termen. Consider că instanţele din Iaşi nu pot fi obiective“, a adăugat avocatul Remus Moraru. Până la soluţionarea procesului însă, indiferent de finalitatea acestuia, casa unde a locuit Mihail Sadoveanu şi unde a scris o mare parte din operele sale este în pericol de prăbuşire. Să nu uităm că în această casă a locuit şi George Enescu, marele nostru compozitor, şi că timp de şase luni a împărţit casa cu familia lui Sadoveanu. Casa memorială cu turn din dealul Copoului este încă o victimă a procedurilor greoaie din justiţie şi a fenomenului de retrocedare care a luat avânt câţiva ani încoace. Lucrări de consolidare nu se pot face deoarece în cazul în care procesul se termină şi casa este revendicată, se pot pierde banii de investiţie.

Articolul precedentVASLUI: Municipiul transformat în șantier
Articolul următorSUCEAVA: PDL domină PNL
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.