iasi politie scoalaPoliţiştii au organizat o serie de acţiuni ce au vizat mediul şcolar, având ca beneficiari peste 450 de elevi. Poliţiştii din comuna Probota au organizat şedinţe de informare cu elevi ai unităţilor şcolare din satele Bălteni, Probota şi Perieni. Activităţile au vizat educaţia juridică a copiilor, acestora fiindu-le prezentate aspecte ce ţin de prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Peste 300 de elevi au participat la aceste întâlniri. În Paşcani, poliţiştii de proximitate au desfăşurat o activitate preventiv-educativă la Şcoala Gimnazială Blăgeşti. Activitatea a avut ca scop creşterea gradului de informare al elevilor pentru reducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere şi de implicare în comiterea de contravenţii şi infracţiuni. Au fost prezentate noţiuni generale, factori determinanţi, dar şi urmările comiterii unor asemenea fapte. Beneficiari ai acestei acţiuni au fost 58 de elevi din ciclul primar. Şi în Iaşi au avut loc acţiuni similare. Tematica şi grupul ţintă au fost diferite. Poliţiştii de la Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au participat la o dezbatere organizată de Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din municipiu, sub deviza „Spune NU drogurilor”. Beneficiarii activităţii au fost aproape 100 de liceeni, acţiunea fiind susţinută de poliţiştii de prevenire, în colaborare cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Asociaţiei “Salvaţi Copiii” Iaşi.

50% dintre consumatorii de droguri sunt copii

copii fumatoriMai mult de jumătate din urgenţele medicale provocate de consumul de droguri au fost înregistrate la Spitalul de Copii.

„Anul trecut, Spitalul Clinic de Copii «Sf. Maria» a raportat în urgenţe un număr de 247 de cazuri de copii intoxicaţi cu substanţe psihoactive. UPU «Sf. Spiridon» a raportat în 2014 un număr de 223 de cazuri de persoane cu abuz de substanţe psihoactive“, a declarat comisarul şef Romică Ichim, coordonatorul CRPECA.

Conform precizărilor lui Ichim, dintre cei 247 copii intoxicaţi, ajunşi în urgenţe, 104 au consumat abuziv alcool. Pe de altă parte, un număr de 58 de copii au consumat droguri de risc şi mare risc, respectiv substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, adică aşa-numitele „etnobotanice“, canabis, ma­rijuana, opiacee şi amfetamine. Dintre a­dulţii ajunşi la urgenţe, doar 42 consumaseră droguri, majoritatea folosind medicamente cu efect psihotrop. La Spitalul „Socola“ au fost admişi spre tratament în cursul anului trecut 57 de persoane care consumaseră droguri şi 181 care consumaseră medicamente psihotrope.

„În total, pe toată raza de compentenţă a Centrului Regional, adică în Iaşi şi Vaslui, am avut 858 de cazuri în urgenţe. Acestea sunt însă doar vârfurile. Vorbim de cazurile care au ajuns la spital, nu de toţi consumatorii. Totodată, dealerii de droguri s-au rafinat. Sunt mulţi care fac livrări acasă, la consumatori de încredere, comenzile fiind făcute on-line. E un fenomen dificil de controlat“, a spus Ichim.

Articolul precedentNEAMŢ: 14 jucători noi în cantonamentul Ceahlăului
Articolul următorUPDATE GEORGE MAIOR A DEMISIONAT DE LA CONDUCEREA SRI
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.