Focar de infecţie descoperit la una din şcolile din municipiul Iaşi, după ce zilele trecute a fost doar o alertă la o altă şcoală, unde s-a confirmat doar un caz de scarlatină: Şcoala Junior a Universităţii „Cuza“. Este vorba de Şcoala nr. 21 „Ion Neculce“, din cartierul Cantemir, unde s-au confirmat nu mai puţin de 10 cazuri de hepatită A, care, din fericire, nu determină o infecţie cronică a ficatului, ca în celelalte cazuri. Îmbolnăvirile au început imediat după vacanţa de iarnă, când copiii s-au întors la şcoală. Aşa-numita „boală a mâinilor murdare“ a făcut până zilele acestea victime printre colegii pacientului zero, toţi cei infectaţi fiind internaţi în spital.
„Confirmate iniţial am avut cinci cazuri de hapatită A, sunt toţi de aceeaşi etnie, rromă. Internaţi în spital la «Infecţioase» sunt 10 elevi din şcoala noastră. Noi am vaccinat copii, am luat măsuri în şcoală, şi am înţeles că o parte dintre copiii internaţi sunt trimişi acasă pentru 20 de zile de repaus, după care vor reveni la şcoală. Primul caz a apărut după ce a început şcoala, iar ultimul a fost confirmat ieri“, a declarat Ana Maria Nems, medicul de la cabinetul şcolar al instituţiei.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi susţin că elevii nu sunt toţi din aceeaşi clasă, şi că îmbolnăvirea s-a putut face în mai multe familii, separat.
„Este vorba de zece copii diagnosticaţi cu hepatită A, din clase diferite, de la Şcoala nr. 21 din Iaşi. Aceştia au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratament. S-a efectuat o dezinfecţie totală a unităţii de învăţământ şi au fost vaccinaţi 149 de elevi, deci vorbim de aproape toată şcoala“, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că au fost anunţaţi încă de la început despre situaţia de la această instituţie.
„Şcoala a anunţat, pentru că aşa sunt procedurile, au fost fermi. S-a realizat dezinfecţia şi primenirea şcolii pentru un ambient potrivit elevilor“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Hepatita A este o infecţie a ficatului cauzată de un virus de tip ARN care este transmis prin ingerarea alimentelor şi a apei contaminate. Aceasta are o perioadă de incubaţie ce variază intre 15 şi 45 de zile, iar debutul acestei afecţiuni hepatice se face prin simptome nespecifice precum oboseala, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, durere abdominală şi, mai rar, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După 1-2 săptămâni de la debutul bolii hepatice, se poate instala şi icterul. Cele mai frecvente căi de transmitere a hepatitei A sunt prin consumarea alimentelor şi a apei care au intrat în contact cu fecale infectate, lipsa obişnuiţei de a spăla mâinile şi utilizarea paharului ori a lingurii folosite de o persoană bolnavă.