După temperaturile specifice Bobotezei, care au înghețat termometrele în primele zile ale anului, iarna și-a intrat în firesc în județul Neamț. Potrivit unei informări oficiale a celor de la Prefectură, via Situații de Urgență, atenția este acum concentrată pe Bistrița, unde a apărut zăporul.

Iarnă specifică în Neamț: 16,7 km de ghețuri pe Bistrița, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe râul Bistrița, începând din coada lacului Izvorul Muntelui, pe toată lungimea de 38,8 km aferentă județului Neamț, se manifestă fenomene specifice de iarnă (aglomerări de ghețuri, gheață la maluri, curgere de zai). Aglomerările de ghețuri se manifestă pe o lungime de 16,7 km”, anunță oficialii județului.

Situația detaliată arată că sunt peste 6 km de ghețuri de la coada lacului până în aval de viaductul de la Poiana Largului (grosimi de până la jumătate de metru, încă vreo 4 km lungime cu gheeață de la viaduct până în amonte de puntea ACH Poiana Teiului (grosimi între 15 și 50 cm), vreo 450 de metri în zona pod Săvinești sunt acoperiți cu gheață groasă de 10-40 cm, încă vreun kilometru între Dreptu și podul Frumosu (gheață de până la 30 cm grosime), iar de la puntea Farcașa până dincolo de Pârâul Pântei, pe o lungime de 4,7 km, este gheață de până la jumătate de metru grosime. ”Din amonte, curge zai pe circa 25% din suprafața apei.Temperatura aerului la S.H. Frumosu era de -9°C”, mai precizează cei de la comitetul județean pentru situații de urgență, adăugând că râul Bistrița este monitorizat de cei de la Apele Române.

În același timp, prognoza meteo arată că urmează ninsori, slabe inițial, apoi precipitații mixte, care vor favoriza apariția poleiului, fapt pentru care a doua direcție de acțiune a autorităților este intervenția pe drumuri. 58 de efective sunt în plin elan, din care 4 aparțin ISU Neamț, 32 celor care acționează pe Drumurile județene și 18 pe Drumuri naționale. ”Secţia Neamţ a CNADNR a acţionat cu18 lucrători şi 17 utilaje pentru răspândire de material antiderapant pe 9 drumuri naţionale, unde carosabilul umed alternează cu porțiuni cu zăpadă frământată”. Drupo și operatorii care se ocupă de menținerea în bună stare a drumurilor județene au intervenit cu 32 de lucrători și 10 utilaje, răspândind material antiderapant pe 17 drumuri din subordine.

Potrivit măsurătorilor făcute în dimineața zilei de 5 ianuarie, la ora 6, la Piatra Neamț s-au înregistrat -7,8°C, la Roman -5,7°C, iar la Târgu Neamț – 7,1°C. În continuare se caută persoanele fără adăpost, pentru a fi cazate în centrele special amenajate pentru a-i ține departe de îngheț: ”Pentru prevenirea decesului prin hipotermie, în centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost au fost cazate 55 de persoane – 29 persoane la centrul din municipiul Piatra Neamţ, 5 persoane la centrul din municipiul Roman, 7 persoane la centrul din oraşul Târgu Neamţ, 14 persoane la centrul din oraşul Roznov, 0 persoane la centrul din oraşul Bicaz”.

(D.O.)

Articolul precedentPatru apariții editoriale semnate Constantin Bostan
Articolul următorIncendiu la un atelier de mobilier din Târpeşti
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.