zapor 03 hartaAlertaţi de codul galben emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), marţi, 12 ianuarie, reprezentanţii ISU Neamţ au executat, în după amiaza de ieri, o misiune de monitorizare a râului Bistriţa cu… Nissan-ul, se precizează în Raportarea ISU Neamţ din această dimineaţă de 13 ianuarie.

„Prin ordinul inspectorului şef, începând cu ora 18:30, un echipaj, format din 2 subofiţeri, cu un autoturism marca Nissan, a executat o misiune de monitorizare a râului Bistriţa, de la intrarea în judeţ până la vărsarea în lacul de acumulare Izvorul Muntelui. La ora 20:30, s-a luat legătura cu dispeceratul ISU Suceava, care ne-a comunicat faptul că aglomerarea de gheţuri se întinde pe o distantă de aproximativ 600 metri şi este blocată în zona barajului Zugreni. Apa curge printre sloiuri, formând un canal de trecere. S-a luat decizia ca echipa din teren să rămână în zonă până la primirea unor noi informaţii de la ISU Suceava. Începând cu ora 00:00, echipa din teren s-a retras la bază, nesemnalând probleme deosebite”, potrivit Raportării.

În Neamţ, râul Bistrița curge liber, având gheaţă la maluri cu grosimi de 0,2-1,5 metri. Din amonte, curg sloiuri de gheaţă pe 60% din suprafaţa apei. Temperatura aerului la Staţia hidrometrică Frumosu, miercuri, 13 ianuarie, la ora 5, a fost de zero grade Celsius.

harta avertizare hidro 12.01.2016Reamintim că, în data de 12 ianuarie, „s-a primit de la INHGA o atenţionare hidrologică valabilă pentru intervalul 12.01.2016 ora 13:00-13.01.2016 ora 10:00, în care se prognoza că vor fi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare (influenţate şi de evoluţia formaţiunilor de gheaţă), cu posibile efecte de inundaţii locale pe partea superioară a râului Bistriţa şi afluenţii săi (Bistricioara)”, potrivit Raportării.

Măsuri luate de ISU Neamţ: „prealertarea CLSU Poiana Teiului, Ceahlău, Grinţieş, Borca şi Farcaşa, în vederea pregătirii personalului, pentru a monitoriza cursul râului şi verificarea sistemului de înştiinţare-alarmare; transmiterea atenţionării hidrologice către localităţile posibil a fi afectate de creşterile de debit; instituirea, din ordinul prefectului, a serviciului de permanenţă în localităţile vizate de atenţionare hidrologică; prealertarea gărzii de interventie Poiana Teiului, în vederea monitorizării şi intervenţiei la nevoie; s-a menţinut legătura între ISU Neamţ şi ISU Suceava referitor la monitorizarea cursului râului Bistriţa”.

iarna nov 2015 07Secţia Neamţ a CNADNR a acţionat cu 18 lucrători şi 18 utilaje pentru răspândire de material antiderapant pe 9 drumuri naţionale: DN 15 – 4 RSP +L; DN 15B – 3 RSP +L; DN 17B   – 1 RSP +L; DN 12C – 1 RSP+L; DN 15C – 3 RSP +L; DN 15D – 3 RSP +L; DN 15 E+DN15F – 1 RSP +L; DN2 -2 RSP +L. Stoc antiderapant: sare 2.142 tone şi nisip 3.772 tone.

Utilajele SC DRUPO şi ale operatorilor care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene au acţionat cu 2 lucrători şi două utilaje pentru răspândire material antiderapant pe 4 sectoare de drumuri judeţene: DJ 207 C: Roman – Valea Ursului; DJ 159 D: Bozieni – Cuci – Crăieşti; DJ 207 D: Ion Creangă – Icuşeşti – Bătrâneşti; DJ 159: Bucium – Valea Ursului.

Pentru prevenirea decesului prin hipotermie, în centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost au fost cazate 57 de persoane: 29 la Piatra Neamţ; 7 la Roman; 7 la Târgu Neamţ şi 14 la Roznov. Miercuri dimineaţă, în judeţul Neamţ nu erau localităţi nealimentate cu energie electrică. (ZCH NEWS)

Articolul precedentDrăghiceanu – probe de joc la Galatasaray şi Lazio
Articolul următorBărbat înarmat, imobilizat de mascaţi şi dus la spital
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.