paduri-satelit-01
Parcul Naţional Ceahlău apare pe harta Ministerului Mediului ca zonă cu „protecţie integrală strictă”

Ministerul Mediului a lansat, vineri, 9 decembrie, un sistem de monitorizare în timp real a tăierilor de masă lemnoasă. Acesta utilizează sateliţii care trec peste România într-un interval de la două până la şapte zile, iar pe o hartă interactivă se va putea observa în ce zone se taie ilegal, se precizează într-un comunicat de presă.

„Lansăm un nou sistem prin care am încredere că vom putea pune pe butuci tăierile ilegale din România. A fost un cancer al pădurilor, se practică de mult prea mulți ani, ați văzut cu toții în acele imagini devastatoare, din cauza cărora toată lumea este îngrijorată. Sistemul, pe care îl lansăm astăzi, permite, în premieră în România, supravegherea în timp real și prin imagini satelitare a legalității sau ilegalității tăierilor din păduri”, a declarat ministrul Cristiana Paşca Palmer.

paduri-satelit-02-cristiana-pasca-palmer„O altă funcție a sistemului se referă la transporturile de masă lemnoasă. Orice transport trebuie să solicite aviz de transport exact din locul de unde se încarcă lemnul. Am avut multiple cazuri în care aceste coduri au fost emise din cimitire, câmpuri agricole sau de pe alte continente. Există chiar un caz în care au fost solicitate mai multe avize de transport din California, Mexic sau Paris. Toate aceste cazuri sunt investigate în acest moment. Acum, având harta în timp real a locurilor de încărcare a lemnului, îi putem depista pe cei care cer aceste avize din alte locuri decât cel de încărcare: sunt zeci de astfel de cazuri pe zi”, a adăugat ministrul Mediului.

Sistemul a costat 30.000 de euro şi funcţionează de o săptămână. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentLocuri de muncă pentru bugetari în Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui – 10.12.2016
Articolul următorSâmbătă la Târgul de Crăciun
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.