Aberația din Codul Penal, care permite împăcarea părților în dosarele de furt, ar putea fi eliminată dacă ministrul Justiției va iniția o modificare legislativă, cerută de procurorul general interimar Bogdan Licu. Conform datelor făcute publice de șeful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în doar jumătate de an (primul semestru al anului 2019) 3932 de cauze penale din toată țara au fost clasate prin împăcarea părților și 604 prin retragerea plângerii.
Polițiștii din Neamț s-au plâns, în repetate rânduri, de prevederea din Noul Cod Penal, mai ales după ce-au constatat că devin recuperatori în cazurile de furt. Imediat ce găseau obiectele sau animalele furate, aveau surpriza să constate că părțile vătămate nu mai au niciun fel de pretenții de la autori, ca să nu le ”facă rău”. Cele mai multe situații de acest gen se întâmplă în posturile religioase de peste an, când oamenii (mai ales cei de la țară) nu vor să-și facă păcate și iartă hoții. Așa –zisa împăcare a părților se întâmplă și prin constrângere, intimidare, amenințarea sau șantaj. Partea proastă este că, în momentul în care se stinge dosarul penal, autorul furtului este curat ca lacrima, pentru că în cazierul lui nu se face niciun fel de mențiune despre faptul că a fost cercetat într-un dosar penal, care a fost clasat ca urmare a retragerii plângerii sau a împăcării părților.
“Cunoscând că acţiunea de urmărire penală a statului va fi împiedicată de împăcare, persoana în cauză este efectiv încurajată să comită fapta întrucât riscul de a suporta o sancţiune este mult redus. Printr-o astfel de măsură se încurajează comiterea faptelor de furt prin modalităţile descrise anterior cu consecinţe negative în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor. Trebuie avut în vedere că în momentul în care autorul este surprins de partea vătămată în timpul comiterii faptei, pentru asigurarea scăpării acesta poate folosi violenţă, fapt de natură a conduce în final la rănirea victimei infracţiunii de furt sau chiar a uciderii acesteia, putând, constitui, astfel, germenii marii infracţionalităţi (tâlhărie, omor)“, se arată în comunicatul Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În județul Neamț, anul acesta s-au ”stins” 326 de dosare penale de furt prin retragerea plângerii sau prin împăcare părților. Și nu este vorba dosr despre 326 de hoți ”cinstiți”, ci despre mult mai mulți, pentru că există dosare în care au fost și câte 4-5 făpturitori.
C.MIRCEA