pietricica turism

Suedezele, o “nucă tare” pentru HCM

HCM Roman trăiește periculos și în Cupa Cupelor. Elevele lui Florentin Pera au ratat de puțin victoria în prima manșă din Cupa Cupelor, în care a întâlnit pe Skuru IK, reprezentanta Suediei, în Sala Sporturilor din Roman. Echipa nemțeană, care joacă ambele manșe pe teren propriu, n-a avut un meci deloc simplu, din cauza replicii dârze a suedezelor, care au venit la Roman să joace un handbal caracteristic țărilor nordice: în viteză, mizând totul pe cartea atacului.

Un gol la fiecare minut!

Prima repriză a partidei a fost una cu foarte multe goluri, în care cele două defensive, parcă, nu au contat în economia jocului. S-a jucat bărbătește, într-un ritm infernal, care a scos în evidență pregătirea fizică a ambelor echipe. În prima repriză s-au marcat în total, 37 de goluri, cam unul la fiecare minut, ceea ce în handbalul feminin nu vezi nici în multe meciuri din Champions League. Înghesuindu-se, parcă, să înscrie gol după gol, exact ca în proverbul cu pomul lăudat, romașcancele s-au trezit, la un moment dat conduse la 5 goluri diferență de către nordice. Practicând un joc simplu, cu pase, conform unei filosofii, la fel de simple și cu atacuri purtate spre poartă fără complicații prea multe, suedezele și-au văzut de joc, fiind convinse că nu au ce pierde. N-au părut impresionate nici de atmosfera din Sala Sporturilor, nici de faptul că plecau cu șansa a doua într-o întâlnire în care au acceptat să joace ambele manșe la Roman. Cu presiunea rezultatului, HCM a suferit și la construcție, în prima parte a primei reprize, dar a revenit în finalul primei părți și a intrat la cabine cu un deficit de un singur gol scor: 18-19.

Havia Svenson autoare a 7 goluri in prima mansa cu HCM Roman

Romașcancele au avut meciul în mână

Actul secund a fost, însă, complet diferit, ambele echipe ratând mult din situații clare de gol. Romanul s-a întors din vestiare cu o doză mai mare de inventivitate și mai decisă să câștige. În replică, suedezele s-au bătut pentru fiecare palmă de teren și pentru fiecare minge. În aceste condiții, de ”care pe care” echilibrul a fost aproape permanent. Toskovic nu a fost în mână, marcând în 60 de minute doar un singur gol, iar Băbeanu nu a depășit cota 7 goluri din campionat. Iuganu a ieșit la rampă, marcând în situații critice pentru gazde, secondată de Stoleru, căpitanul Romanului reușind să fie, în special în partea a doua a jocului, un adevărat catalizator pentru nemțence. Amintindu-și de finalurile din campionatul intern, în care a găsit calea spre victorie în ultima secundă, pe finalul meciului cu Skuru, Romanul a avut o șansă imensă de a câștiga partida. Cu 3 minute înainte de ultimul fluier, echipa lui Florin Pera conducea cu 29-26 și se părea că zarurile au fost aruncate. Apărarea n-a dat, însă, randament nici în partea a doua a jocului, iar gazdele s-au văzut egalate la 29, în minutul 59. HCM Roman a mai preluat conducerea o dată, însă Skuru a revenit iar și a smuls un egal nesperat, care a amânat deznodământul calificării pentru duminică seară. Poate, și de aceea este frumos handbalul! După meci, oficialii HCM Roman au părut și ei marcați de miza calificării, convinși fiind că Skuru e, totuși, o nucă tare, pentru care nu contează terenul, arbitrii, susținătorii, ci doar forma de moment.

HCM Roman

Declarații

“Romanul joacă, de fapt, acum în cupele europene. Competiţia numită Challenge Cup, la care a participat HCM Roman în 2007, este una provocatoare, similară cu Intertoto de la fotbal. HCM Roman reprezintă România, în 2014, deplin, în cea de a doua competiţie continentală. Am anticipat bine când am spus că vor fi meciuri dificile cu reprezentanta Suediei, o echipă robustă, disciplinată, serioasă şi pragmatică. Poate că nu are veleităţi tehnice, dar joacă simplu. Noi trebuie să fructificăm foarte bine avantajul terenului propriu şi să ne calificăm în faza următoare”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu, președintele de onoare al HCM Roman.

”Se poate trece în etapa următoare a competiţiei. Am încredere în fete. De câte ori au fost meciuri importante, s-au mobilizat. Ne dorim să avem sprijin cât mai consistent din partea suporterilor şi să răspundem pe măsură. Este adevărat că sunt la prima mea experienţă în cupele europene şi mă bucur că, la 34 de ani, am reuşit acest lucru. Țin să-i contrazic pe cei care spun că vom avea o misiune uşoară. Mentalitatea nordică este una care exclude superficialitatea, indiferent de condiţii şi de adversar. Au câteva jucătoare foarte valoroase, pe care le-am văzut cu toții. Când ne-am crezut învingători, ne-au egalat. Anul trecut, au fost eliminate de Dinamo Volgograd, după ce au şi condus pe terenul acesteia. Și noi am reuşit jocuri bune cu echipe de top. Vrem, în primul rând, calificare, nu neapărat diferenţă mare pe tabela de marcaj. Trebuie să ţinem cont că sunt două meciuri şi să jucăm la victorie. Aşa vom obţine calificarea”, a declarat antrenorul Florentin Pera.

Mihai STOIAN

HCM Roman-Skuru IK: 30-30 (18-19)

HCM: Iuganu 7 goluri, Stoleru 6, Agrigoroaie 5, Băbeanu 4, Mihalschi 4, Chitacu 2, Druțu 1, Toskovic 1

Skuru IK: Hawia-Svensson 7 goluri, Claeson 5, Stromberg 4, Rutqvist 3, Nordstrom 3, Sodren 3, Ostlund 3, Hellstrom 1, Ahlen 1
Aruncări de la 7m: 7/5, respectiv 4/2
Eliminări: 1 x 2 min., respectiv 3 x 2 min.