Viorel Lazar

Fără antrenorul Florentin Pera, plecat secund la națională și fără Agrigoroaiei și Băbeanu, convocate la lotul național de handbal al României, HCM Roman a susținut o partidă de verificare cu juniorii de la LPS Roman. Scorul a fost 36-28 în favoarea echipei feminine de primă ligă, însă juniorii au ținut ”strâns” scorul și au dat o replică dârză handbalistelor de primă ligă. Naționala feminină de handbal a pierdut la mare luptă primul meci cu Norvegia, scor: 23-25, disputat la Oradea. Băbeanu a fost singura de la HCM Roman care a evoluat în acest joc, dar nu a înscris niciun gol.

Joc-școală cu LPS Roman

Întrucât naționala feminină de handbal este angrenată în jocurile cu Norvegia în preliminariile Campionatului European din 2014, campionatul Ligii Naționale este întrerupt până pe data de 2 noiembrie, zi în care HCM Roman va juca în deplasare cu CSM București, în etapa a șaptea. Pauza competițională internă este, însă, valorificată de echipele din Liga Națională prin antrenamente intense, refacerea jucătoarelor accidentate și prin meciuri amicale. Cum fiecare echipă are planurile ei, partenerii de joc sunt greu de găsit în această perioadă. În asemenea condiții, conducerea HCM Roman a ales varianta unor partide amicale mai puțin costisitoare. Astfel după meciul pierdut pe teren propriu cu HCM Baia Mare, echipa romașcană, a treia clasată în Liga Națională, a susținut miercuri un joc de verificare cu echipa masculină de juniori I, a Liceului cu Program Sportiv Roman. La capătul unui joc spectaculos, dar fără durități, HCM Roman a învins cu 36-28. “Mai puțin contează rezultatul partidei, nu scorul ne interesează, în special. Important este că am făcut un meci bun în care am folosit diferite formule de echipă și am exersat mai multe scheme de joc. Am încercat să căutăm, în lipsa jucătoarelor convocate la lotul național, Agrigoroaei și Băbeanu, dar și a fetelor accidentate, soluții care să ne ajute în meciurile care vor urma, scopul fiind atingerea unui randament cât mai mare și găsirea acestuia pentru fiecare jucătoare, în diferite condiții”, a spus Viorel Lazăr, antrenorul second al HCM Roman.

Mulțumit de aportul jucătoarelor

Pe lista jucătoarelor indisponibile de la HCM Roman se află Iuganu, în perioadă de refacere, Mihalschi, operată la genunchi, de puțin timp, dar și Pavăl, accidentată în meciul de campionat cu HCM Baia Mare, de săptămâna trecută. În aceste condiții, HCM Roman s-a bazat în amicalul cu LPS pe 12 jucătoare, 3 portari și 9 jucătoare de câmp: Pîslaru, Vișan, Polocoșer – Stoleru, Horobeț, Genkova, Joldeș, Chitacu, Amoagdei, Krumova, Bălăceanu și Bokaric. “Sunt mulțumit de evoluția lor. Ne-am atins obiectivul propus în acest test. Toate au răspuns foarte bine la solicitări. Pe parcursul partidei am făcut multe schimbări, inclusiv în formula și sistemul de joc. Ne propuseserăm ca sâmbătă să facem un joc de pregătire în care lotul să fie împărțit în două echipe. Pare a fi mai bună varianta încă unui joc cu băieții, dacă se va putea. Din punct de vedere fizic, ar fi mai bine. Băieții aleargă mai repede și pun la încercare mai mult capacitatea fetelor de a răspunde la efort. Ne așteaptă meciul cu handbalistele de la CSM București, pe care le știm că sunt capabile să alerge, cel puțin. Despre neconvocarea Terezei Pîslaru la lotul național pot spune că nu eu sunt cel care decide, știu că merită, știu că a fost convocată la o acțiune precedentă. Cred că va fi în lot la următorul stagiu al naționalei, cel pentru turneul final al Campionatului Mondial. Este în vizorul selecționerului”, a completat Viorel Lazăr.

Dana Babeanu

România învinsă de Norvegia

România, cu Băbeanu în lot pentru acest joc, dar fără Agrigoroaiei, a pierdut cu 23-25 (10-11) meciul cu Norvegia, jucat miercuri seară la Oradea. Băbeanu nu a reușit, din păcate, să marcheze niciun gol în poarta nordicelor, iar lipsa unui inter precum Mihalschi, capabilă să ia jocul pe cont propriu, în momentele cheie, s-a simțit, cu toate că, acest rol a încercat să și-l asume tânăra Perianu. Cu 3 minute înainte de final, România și Norvegia se aflau la egalitate, scor 22-22, dar reprezentativa nordică a exploatat la maximum valoarea handbalistelor şi experienţa competiţională, plecând acasă cu două puncte. Chiar dacă a pierdut, noua naţională construită de Tadici și Pera, a luat notă de trecere la „evaluarea naţională“, prestaţie care mai poate să crească peste patru zile, când este programat meciul retur, la Bergen. Partida cu Norvegia nu a avut caracter decisiv, în condiţiile în care accederea la turneul final se face în urma a patru meciuri, iar României i-ar fi suficiente şi două victorii cu Belarus, o echipă dintr-o altă categorie, mai accesibilă. În locul Ralucăi Agrigoroaiei, un pivot care poate arunca la poartă și de pe post de inter, a fost preferată Timea Tătar, care a fost izolată de apărarea norvegiană, dar ea poate fi o soluție în returul din Norvegia, unde meciul va fi infinit mai greu.