Dueluri dure intre Baia Mare si Roman

HCM Roman a suferit prima înfrângere în Liga Națională Feminină la Handbal, pe teren propriu, cu HCM Baia Mare, scor: 17-21 (8-8). Meciul nu a fost unul cu multe goluri, dar a avut câteva durități care au fragmentat jocul, Bondar de la maramureșence fiind eliminată definitiv în cea de-a doua repriză.

Prima repiză a fost echilibrată

Duelul primelor clasate a fost și unul al echipelor cu probleme de efectiv. Dacă la Roman nu au evoluat Mihalschi și Iuganu, la vicecampioane nu au putut juca Szucs, Diniș-Vârtic, Pîrvuț și Buceschi. Ambele echipe au avut probleme pe faza ofensivă în acest meci, considerat derby, deoarece s-au întâlnit echipele neînvinse preț de 5 etape, însă nu trebuie trecute cu vederea nici prestațiile celor doi portari, Pîslaru și Ungureanu. În primele 10 minute s-a înscris doar de două ori, câte o dată de fiecare parte, iar până la finalul reprizei s-a mers după aceleași coordonate. Romanul a arătat rău fără Mihalschi, însă Băbeanu a făcut-o uitată în prima parte, aceasta reușind să puncteze de 7 ori din totalul celor 8 goluri ! De partea cealaltă, Geiger a ieșit în evidență, fiind cea care a ținut pasul cu internaționala gazdelor, iar la pauză scorul era egal, 8-8.

Repriza secundă a făcut diferența

Începutul părții secunde a fost decisiv, pentru că vicecampioana s-a desprins pentru prima oară la două goluri în minutul 34, iar o perioadă de ”secetă” a Romanului, după câteva atacuri sterile, neconcretizate, au făcut ca vicecampioana să se desprindă la o diferență de 4 goluri (15-11, minutul 49). Romanul nu a știut să profite nici de omul în plus, atunci când arbitrii au dictat eliminări în tabăra maramurețencelor, atacul fiind lipsit de consistență. Nici Băbeanu nu a mai înscris de la 9 metri, doar pe alocuri aruncările lui Stoleru, de pe picioare, mai rupeau ritmul bătrânesc în care echipa romașcană s-a mișcat în atac. Oltean a stabilit cea mai mare diferență a meciului cu 3 minute înainte de final, de 5 goluri (20-15), iar sfârșitul partidei a fost cu emoții pentru Florin Pera, după ce Agrigoroaie a avut nevoie de minute bune pentru a-și reveni după un contact cu Marin. Apărarea avansată a gazdelor n-a mai putut recupera diferența clară de pe tabela de marcaj, iar gazdele plătesc tribut faptului că nu înscriu de pe extremă, lăsând responsabilitatea aruncărilor la poartă pe seama interilor, sau a centrului. În meciuri grele, când apărările sunt ermetice, avansate și dure, pe alocuri, tocmai extremele fac diferența, iar Romanul, la acest capitol, stă rău. Păcat că Tamaș a parat nu mai puțin de 4 aruncări de la 7 metri, dacă paradele nu sunt fructificate pe contraatacuri, așa cum se joacă în handbalul profesionist. S-a terminat 21-17 pentru HCM Baia Mare, care rămâne singura echipă neînvinsă în acest sezon, iar la finalul săptămânii se va duela cu Hypo, într-un meci de totul sau nimic în Champions League. După acest meci, Liga Naţională intră într-o pauză de aproximativ două săptămâni, în acest interval de timp urmând să intre în arenă echipa naţională, care va juca două meciuri cu Norvegia în cadrul preliminariilor Campionatului European din 2014. Băbeanu și Agrigoroaie, de la Roman, au plecat deja în cartierul general al lui Gheorghe Tadici, de la Oradea. În clasament, HCM Baia Mare ocupă primul loc, fiind urmată de Corona Brașov și HCM Roman.

HCM Roman-HCM Baia Mare 17-21 (8-8)

HCM Roman: Pîslaru (13 intervenții), Vișan (2 intervenții) (portari), Băbeanu 7 goluri (4 din 7m), Joldeș 3 (toate din 7m), Stoleru 3, Genkova 1, Pavăl 1, Krumova 1 (din 7m), Horobeț, Chițacu, Agrigoroaie. Antrenor: Florin Pera.
HCM Baia Mare: Ungureanu (13 intervenții), Cetățeanu, Băbeanu (portari), Geiger 7 goluri, Oltean 3, Rudics 3 (1 din 7m), Nechita 3, Ghionea 3, Tănăsie 2, Bondar, Puiu, Marin, Tătar. Antrenori: Costică Buceschi, Magda Kovacs.
Aruncări de la 7m: 10/8, respectiv 5/1
Eliminări: Genkova, Horobeț, Stoleru, Agrigoroaie, respectiv Oltean (2), Bondar (3), Rudics
Cartonaș roșu: Bondar

Cristi SOROCEANU