pietricica turism

Are de ce să vină Moş Crăciun
* romaşcancele sunt pe 5 în campionat şi s-au calificat în optimile Cupei Cupelor

HCM Roman a încheiat anul 2014 cu un succes categoric în fața Sloboziei, 27-20, într-un meci dominat cu autoritate și care a contat pentru ultima etapă a turului de campionat ediția 2014-2015. Romașcancele intră în vacanța de iarnă de pe poziția a cincea, și îl așteaptă pe Moș Crăciun, cu 25 de puncte și calificate în optimile Cupei Cupelor.

Meci fără istoric

După un an extenuant, chiar dacă oboseala s-a simțit din plin la echipa lui Florin Pera, aceasta a trecut cu bine peste ultimul obstacol al anului: meciul cu Slobozia. Gazdele au început bine meciul, cu o apărare agresivă și au avut încă din start un avantaj de 6 goluri, în condițiile în care Slobozia a înscris al doilea gol abia în minutul 17! Până la pauză însă scorul s-a strâns, 13-9, dar echilibrul s-a rupt definitiv la 10 minute de la reluare, când Romanul s-a desprins la 8 goluri (20-12). Cum soarta meciului era hotărâtă, ambii antrenori au dat posibilitatea tuturor jucătoarelor să evolueze, iar la final tabela indica 27-20 în favoarea gazdelor, după ultimul fluier al arbitrilor. HCM Roman este una dintre formaţiile de handbal din România care au punctat la impresia artistică în acest an calendaristic. În primăvară a terminat pe locul 4 în campionat şi a jucat finala Cupei României, în care a cedat la mare luptă în faţa echipei HCM Baia Mare. În startul noului sezon, echipa pregătită de Florentin Pera a dat o altă replică dârză campioanei în Supercupa României, s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Cupelor şi a încheiat turul de campionat pe locul 5. Această poziţie a prins-o după ultimul meci de campionat, 27-20 cu CSM Unirea Slobozia, cel care a şi pus punct final primei părţi a campionatului.

Clasament stabilit la ”masa verde”

Clasamentul turului de campionat, la vârf, a fost influenţat de Cazul “Ecusoanele”, de meciul pierdut la masa verde de CSM Bucureşti în faţa echipei SCM Craiova. Atunci, antrenorii Mette Klit şi Adrian Vasile n-au avut la dispoziţie “cartoanele verzi” pe baza cărora se stă pe banca tehnică. Astfel, CSM Bucureşti a pierdut 4 puncte, cele 3 câştigate pe teren (scor 28-16) plus unul penalizare, motiv pentru care a terminat pe locul 3, la 4 puncte distanţă de campioana en-titre HCM Baia Mare. Între cele două formaţii s-a intercalat SCM Craiova, trupa lui Aurelian Roşca, care poate fi socotită, fără să greşim, revelaţia Ligii Naţionale, chiar şi fără cele 3 puncte primite cadou. HCM Baia Mare a început mai greu sezonul, dar valoarea lotului a reuşit să facă diferenţa în majoritatea partidelor. Iar la cum arată clasamentul acum, după 13 etape, campioana are toate şansele să termine în frunte şi la sfârşitul sezonului regulat. Lucrurile nu sunt însă deloc tranşate, atât timp cât în lupta pentru supremaţie dintre Baia Mare şi CSM Bucureşti este şi un arbitru foarte redutabil: Corona Braşov. HCM Roman este o altă formaţie de care ar trebui să se ţină cont şi în retur, deoarece elevele lui Florentin Pera atunci când sunt în formă, sunt greu de oprit. În afară de meciul CSM Bucureşti – HCM Baia Mare, alte 3 jocuri din partea a doua ar putea influenţa clasamentul final: Corona – CSM Bucureşti, Roman – HCM Baia Mare şi HCM Roman – CSM Bucureşti. După etapa a XIII-a, Liga Naţională se întrerupe datorită reunirii echipei naţionale, care va pregăti participarea la turneul final al Campionatului European din Ungaria şi Croaţia (7-21 decembrie). Reprezentativa se va reuni la Cluj-Napoca, în 24 noiembrie, urmând a se pregăti în noua Sală Polivalentă, de 7.200 de locuri. Liga Naţională se va relua în 11 ianuarie 2015, cu etapa a XIV-a, prima a returului. La finalul turului, primele clasate sunt HCM Baia Mare 36 de puncte, SCM Craiova 33 de puncte, CSM Bucureşti şi Corona Braşov, ambele cu câte 32 de puncte, iar pe locul 5 este HCM Roman, cu 23 de puncte și Brăila, cu 21 de puncte.

Florentin Pera

Declarații

Florentin Pera, HCM Roman: „Felicit fetele pentru faptul că au rămas conectate la importanța acestui joc. În urma calificării din Cupa Cupelor, s-a resimțit oboseala, am avut două meciuri foarte tari cu Skuru. Fetele au arătat însă o bună poftă de joc, am avut o prestație bună, un început de joc foarte bun în care am condus la 6 goluri. Am reușit să menținem un avantaj liniștitor și pe final am dat posibilitatea jucătoarelor mai tinere să evolueze. Sunt mulțumit de această primă parte a sezonului, am avut o sincopă pe care ne dorim să o remediem în retur. Am realizat ce ne-am propus, suntem pe un loc de cupă europeană în acest moment, mă bucur că ne-am calificat în optimile Cupei Cupelor și important este că n-am avut nicio accidentare. Sper ca în retur să avem un parcurs cât mai bun. Vom vedea dacă vom face vreun transfer, dacă nu mergem mai departe cu lotul actual.”

Liviu Paraschiv, CSM Slobozia: „A fost un meci în care șansele noastre de victorie erau mici. Au început jocul foarte bine, am echilibrat pe finalul primei reprize, dar am jucat slab în a doua repriză. Diferența de valoare între cele două echipe este mare. Sunt mulțumit, dar îmi lipsesc 3 puncte. Vroiam să avem 5 victorii, dar avem doar 4. Încă n-am avut o discuție cu conducerea legat de transferuri, avem nevoie de jucătoare pe mai multe posturi”

Mihai STOIAN

 

HCM Roman-CSM Slobozia 27-20 (13-9)

HCM Roman: Iuganu 6 goluri, Toskovic 6, Băbeanu 5, Stoleru 5, Agrigoroaie 3, Mihalschi 2
CSM Slobozia: Carabulea 6 goluri, Drăguț 4, Băcăoanu 3, Dăscălete 3, Grigoraș 2, Moroianu 2
Aruncări de la 7m: 6/4, respectiv 2/1
Eliminări: 1 x 2 min., respectiv 2 x 2 min.